• hr
  • en
  • de
  • it

Ministre, zakasnili ste otići u Moskvu

Proteklog vikenda, ali i dva sljedeća tjedna u lipnju, iz Rusije u Hrvatsku dolaze prazni čarteri, a novih rezervacija nema. Nastavi li se ovako, mi slobodno možemo 15. lipnja zatvoriti agenciju, jer partneri iz Rusije i Ukrajine nezadovoljni su brzinom izdavanja viza za njihove goste u Moskvi koja još uvijek traje sedam do čak dvanaest dana.
Prema informacijama naših poslovnih partnera iz Rusije, sada već govore o padu dolazaka iz Rusije u visini od 50 posto! - vrlo zabrinuto kaže Vesna Mazić, direktorica agencije „Panoramic", koja je specijalizirana za dovođenje gostiju iz Rusije i Ukrajine, ali i drugih njima susjednih zemalja za koje je od travnja ove godine i Hrvatska bila primorana uvesti vizni režim zbog ulaska u EU.

Agencije: Stanje alarmantno
Da je stanje u hrvatskom turističkom sektoru koji radi s ruskim tržištem doista alarmantno nakon uvođenja viza, potvrdio nam je i Edo Pivčević, vlasnik agencije IBCY, koji kaže kako zna da su već do sada otkazana četiri čarter-aviona iz Kijeva prema Splitu, Dubrovniku i Puli, dva su aviona otkazana iz Sankt Peterburga, a svaki novi dan donosi neizvjesnost jer, prema njegovim riječima, pad od 40 posto s ruskog tržišta već sada je realan. Praktično, svi prvi aviodolasci u lipnju su ili otkazani ili su putnike koji su trebali biti u nekoliko aviona, grupirali u jedan let, jer im tolika sjedala na avionima više ne trebaju.
- Turoperatori i agenti iz Rusije za ovu su godinu bili ugovorili isti broj sjedala kao i lani, imali su dobru volju nastaviti normalno raditi jer su očekivali da će se problemi s našim vizama riješiti, da će postupak biti brz i jednostavan, ali to se nije dogodilo. Sada samo možemo pratiti kako rast broja rezervacija Rusa za Crnu Goru i Tursku raste za 40 posto, jer oni još uvijek nemaju vize. Javljaju nam partneri da se za hrvatsku vizu samo u jednoj banci u cijeloj Moskvi može uplatiti naknada (35 eura za običnu, a 70 eura za žurnu vizu), pa se do nje putuje sat vremena, pa onda opet natrag u veleposlanstvo i tako se izgubi cijeli dan samo na predaju dokumenata. A u St. Peterburgu nema našeg viznog ureda pa se mora putovati u Moskvu - govori Mazić.
U Ministarstvu vanjskih poslova, pak, tvrde kako vize nisu razlog za pad broja ruskih turista jer „u veleposlanstvu RH u Moskvi broj zaprimljenih zahtjeva za izdavanje viza u stalnom je porastu pa se tako ovih dana dnevno zaprima oko 800 do 900 zahtjeva.

Veleposlanstvo: Nije do nas
Vize se izdaju u roku od pet radnih dana, žurne u roku od tri radna dana, a oko polovice zahtjeva podnose agencije, dok su ostalo pojedinačni zahtjevi. Veleposlanstvo je odgovarajuće je kadrovski popunjeno, a po potrebi povećat će se broj djelatnika. Iz svega navedenog jasno je kako vize nisu prepreka dolasku ruskih turista u RH", kaže se, uz ostalo, u priopćenju. Međutim, otkazani čarteri prema Jadranu i zabrinuti poslovni partneri koji ne znaju što bi s praznim sjedalima u avionima i sobama u našim hotelima koje ne mogu prodati ipak ukazuju da nije sve tako idilično.
Uostalom, da nije tako, ne bi se danas u Moskvi nalazili čelnici našeg turizma Darko Lorencin, ministar, i Meri Matešić, direktorica HTZ-a, s ruskim i ukrajinskim partnerima da vide što se još može napraviti da se stanje popravi. Istina, takvi sastanci ne ugovaraju se u vrijeme kada je već otkazano niz čartera prema Jadranu, nego puno, puno prije. No, turistički radnici kažu kako je dobro da se bilo što napravi, makar efekti bili i za iduću godinu.
Jer, da smo mislili na vrijeme, možda bismo smislili neku „rupu" u europravilima viznog režima kao što su to napravile i druge zemlje koje, također, imaju velike aspiracije prema "ruskom turističkom kolaču". Zbog svega navedenog sada možemo samo sanjati o lanjskih dvjesto tisuća Rusa i njihovih 1,5 milijun noćenja, te njihovoj dnevnoj potrošnji većoj od 100 eura po gostu.

Grčki primjer
Grčka ima ekspres-vizu koja se izdaje isti dan, ili Slovačka, koja je vize za Ukrajince uvela na pet godina. Španjolska i Bugarska uvele su vize za te goste na dvije godine, pa barem očekuju da će im se oni vratiti.

Nespremna Hrvatska
Hrvatska je definitivno nespremna ušla u vizni režim i njegove posljedice za turizam, samouvjereno očekujući da će neka druga tržišta nadoknaditi "minuse" iz Rusije. No, nije se kalkuliralo s renesansom turizma u Grčkoj, agresivnoj Španjolskoj i Italiji kojima je dosta loših sezona, Turskom koja se ne predaje i Crnom Gorom koja kupi vrhnje tuđih problema u 2013. godini.

Dubrovnik: A što s bh turistima?
Marica Pulitika, stručna suradnica za turizam pri Županijskoj HGK Dubrovnik, upozorava na još jedan problem koji u medijima prolazi nezapaženo, a u sezoni bi mogao izazvati dosta konfuzije:
- Riječ je o statusu turista iz susjedne BiH koji čine značajan udio u strukturi dolazaka. Za njih je do kraja 2013. godine, kao privremeno rješenje, omogućen ulazak u Hrvatsku uz valjane shengenske vize. Nositelji takvog dokumenta do 31. prosinca ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak niti za prelazak preko državnog područja RH. No, postavlja se pitanje što je s turistima koji nemaju taj dokument, a žele kod nas provesti odmor - upozorava Marica Pulitika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr