• hr
  • en
  • de
  • it

Ministarstvo će razmotriti problematiku piratskih napada

Zbog sve češćih piratskih napada na trgovačke brodove posebno na obalama Somalije i u Indijskom oceanu, danas je u Ministarstvu mora održan sastanak Stožera za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih brodova i pomoraca u međunarodnoj plovidbi, predstavnika drugih nadležnih ministarstava, Sigurnosno-obavještajne agencije i Udruge brodara Mare Nostrum kako bi se razmotrile mogućnosti obrane u slučajevima napada.

Odbor za pomorsku sigurnost Međunarodne pomorske organizacije (IMO) 27. svibnja o.g. donio je preporuku da države članice same odluče o mogućem uvođenju oružane pratnje na brodovima. Preporuka je donesena zbog sve učestalijih napada, zbog čega su brodari samoinicijativno počeli na brod ukrcavati oružanu pratnju.

Državni tajnik za more kap. Mario Babić pozvao je sve predstavnike nadležnih tijela, sindikat pomoraca i udruge brodara kako bi se zajednički donijele odluke u svrhu povećanja sigurnosti pomoraca i brodova, a sukladno odlukama i smjernicama IMO-a. Odlučeno je da će se osnovati radne skupine za pravna i sigurnosna pitanja koje će analizirati sve raspoložive podatke o dosadašnjim iskustvima i predložiti odgovarajuća rješenja.

Pored toga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će preko nadležnih službi Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) i NATO-a zatražiti mišljenje o ovom pitanju.

Na sastanku su bili kap. Joško Nikolić, ravnatelj uprave za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i unutarnjih voda, Mirna Kovač, načelnica Odjela pomorske i aerodromske policije, Dubravko Belović iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Natalija Hmelina iz Ministarstva pravosuđa, Tonći Prodan i Miljenko Pentavec iz Sigurnosno-obavještajne agencije, Mato Botica i Ante Ražov iz Udruge hrvatskih brodara-poslodavaca u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum, te Gojko Bonačić iz Hrvatskog registra brodova.

Izvor: www.mmpi.hr