• hr
  • en
  • de
  • it

Ministar turizma ove godine očekuje sedam milijardi eura

Ministar turizma Veljko Ostojić posjetio je na poziv župana Stipe Zrilića u petak Zadarsku županiju gdje je razgovarao s turističkim predstavnicima, a otišao je i Vir gdje je obišao Lanternu - virski svjetionik, koji se obnavlja u ekskluzivni turistički objekt na razini pet zvjezdica.
Župan Zrilić je naglasio kako je postignuta suglasnost s ministrom po pitanju politike razvoja turizma, te će i Zadarska županija aktivno sudjelovati oko izmjene zakonskih okvira i strategije razvoja turizma koju radi istovremeno i država i županija.

- Poticaj konkurentnosti sektora bit će nam u fokusu interesa u iduće četiri godine jer mislimo da je to ključ na srednji i dulji rok ne samo napretka već i opstanka turizma na ovom području. Razgovarali smo o PDV-u u turizmu, izmjenama koje su se dogodile i stupaju na snagu 1. siječnja, o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti vezano za promjene kapaciteta za pružanje usluga smještaja u domaćinstvima gdje smo povećali postojeće kapacitete želeći dio poslovanja iz sive zone prebaciti u legalnu. Ministarstvo turizma aktivirat će se i u zakonu o legalizaciji objekata, tako da kada se dobije rješenje o legalizaciji, da se istovremeno dobije i rješenje o kategorizaciji za smještaj u domaćinstvu. Postoji osam programa poticaja razvoja turizma u ovoj godini, te kvalitetan program financiranja investicija kreiran između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Ministarstva turizma. To su kreditna sredstva s rokom od 17 godina, 4 godine počeka, 4 posto kamatom i 1 posto kamatom za otoke, fiksno u kunama, za koji mislimo da je ne samo dobar poticaj za investicije, nego je to opredjeljenje HBOR-a i Vlade za turizam - rekao je ministar Ostojić.

On je s domaćinima razgovarao i o uspješnom funkcioniranju i suradnji javnog i privatnog sektora u zadarskoj Zračnoj luci na privlačenju niskotarifnih prijevoznika. Model poticaja toga prometa u dijelu udruženog oglašavanja ne mora biti isti za sve hrvatske regije nego specifičan ovisno o potrebama pojedinog područja. Ti će modeli biti definirani u srpnju, dodao je.
- Imamo ambiciju poslati izmijenjeni zakon o turističkom zemljištu u proceduru do ljetne stanke kako bi smo konačno tih dvadesetak godina neriješenog pitanja i dvije godine zakona koji je na snazi, ali koji nije polučio niti jedan ugovor o koncesiji - riješili pitanje turističkog zemljišta, te na taj način omogućili prihode javnom sektoru temeljem koncesija, a s druge strane i investicijski ciklus za privatni sektor, pogotovo što se kamping turizma tiče - rekao je Ostojić koji je naglasio kako je izuzetno zadovoljan konkretnošću tema u Zadru i najavama za ovogodišnju turističku sezonu i opredjeljenošću Zadarske županije prema turizmu i iznijetim planovima.

- Došao sam u ministarstvo, ne da brojim turiste, već da poboljšavama konkurentni okvir za cijeli sektor. Obzirom na najave i očekivanja bukinga, osobno bih bio zadovoljan da se rekord 2011. godine što se dolazaka i noćenja tiče ponovi u obliku tih brojki, a da se financijski efekti podignu i budu bolji od 3 do 5 posto. Cilj je približiti se ove godine brojci od 7 milijardi eura ukupnih primitaka od turizma i mislim da je taj cilj realan i ostvariv - podvukao je Ostojić u Zadru.

Govoreći o stavljanju bivših vojnih objekata u turističke svrhe, ministar je rekao kako postoji neprivatizirani turistički portfelj koji se sastoji od 13 društava u Hrvatskoj gdje je ambicija završiti privatizaciju u roku od dvije godine, a preduvjet je osim interesa kupaca i promjena zakonskih okvira za normalnije procese privatizacije.

Pored toga postoji klub Adriatik koji gospodari ex vojnom imovinom, a njegova misija je priprema tih objekata za privatizaciju, a ne obavljanje turističke djelatnosti. Petnaesto društvo je ACY za kojega se definira potpuno drugačiji poslovni model i tamo se ne misli ići u privatizaciju nego će se kao specifikum hrvatskom i svjetskog turizma dalje razvijati. Neperspektivni dijelovi nekretnina MORH-a ići će u prodaju, a perpsketivni će još jednom proći provjeru komercijalizacije objekata i ostvarivanja prihoda u turizmu, rekao je Ostojić naglasivši kako će Hrvatska konkurirati Crnoj Gori u nautičkom turizmu u kojemu misli ostati lider ovoga dijela Mediterana.
Pitanje kolege novinara Vladimira Šetke o učestalim policijskim racijama u ljetnim mjesecima noću po gradskim lokalima, iznerviralo je gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je burno reagirao kazavši kako on nikada to nije vidio, a novinaru je dobacio da „sramoti grad".
U pratnji načelnila Općine Vir Kristijana Kapovića ministar turizma obilašao je spomenik nulte kategorije Lanterna na Viru koja će kao ekskluzivni turistički objekt na razini 5 zvjezdica, već 1. srpnja primiti prve goste, a to će biti jedna odvjetnička obitelj iz Praga. Najam Lanterne ove će se sezone plaćati 380 eura, po promotivnoj cijeni.
- Rekonstrukcija svjetionika početak je turističkog i općeg repozicioniranja Vira. Budimo realni: Vir do sada nije imao pozitivne turostičke atribute uz svoje ime, a ovo je početak jednog drugog razdoblja turizma i ukupnog razvoja Vira. Ako je neka lokacija pogodna za nezaboravne životne doživljaje i emocije, onda je to ovaj svjetionik. Uvjeren sam u njegov poslovni uspjeh i siguran sam da će ova lokacija preći na cjelogodišnje poslovanje - rekao je ministar na Viru.
Općina Vir uskoro raspisuje natječaj za urbanističko uređenje centra mjesta, a u planu je i izgradnja hotela u središtu Vira sa 120 soba i nautičkog centra s 300 vezova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr