• hr
  • en
  • de
  • it

Ministar Ostojić na jugu Hrvatske o važnosti ulaganja

Bez novih investicija ne možemo očekivati novi razvojni iskorak, niti podizanje konkurentnosti turističkog sektora. Stoga su investicije u fokusu interesa Ministarstva turizma, koje ih nastoji potaknuti nizom mjera i aktivnosti - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić prilikom današnjeg susreta sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, predstavnicima Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA. Nadalje je naglasio da kroz tri grupe mjera Ministarstvo radi na podizanju konkurentnosti i investicijske atraktivnosti. U okviru prve grupe mjera intenzivno se radi na izmjeni zakonske regulative te će se, podsjetio je ministar, diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, koja će biti velik poticaj sektoru, početi primjenjivati s početkom sljedeće godine. Istaknuo je i primjenu stope od 0 posto poreza na reinvestiranu dobit, kao dodatni poticaj investitorima, te donošenje Zakona o strateškim investicijskim projektima, koji bi uskoro trebao doći na dnevni red Vlade RH, a kojem je cilj ubrzati i pojednostaviti proces investiranja.

 Ministar se osvrnuo i na investicije, kao drugu skupinu mjera, te na intenzivan rad oko osiguravanja što povoljnijih izvora financiranja potencijalnim investitorima. Pritom je naglasio važnu ulogu Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), s kojom su još početkom godine dogovorene izuzetno atraktivne kamatne stope od 1, 3 i 5 posto za financiranje projekata u turizmu. To je rezultiralo s dosad odobrene 1,3 milijarde kuna kredita za turističke projekte, što je dvostruko više nego prošle godine, dok su krediti u vrijednosti od oko 1 milijardu kuna još u obradi u HBOR-u. Ministar je naglasio i suradnju Ministarstva turizma s HBOR-om, Hrvatskom agencijom za poticanje malog poduzetništva (HAMAG) i Ministarstvom poduzetništva i obrta oko kreiranja kreditne linije za male i srednje poduzetnike, koja će također imati povoljne uvjete, za sljedeću godinu. Osvrnuo se i na treću skupinu mjera, vezanu uz komunikaciju s tržištem, te naglasio kako je već pripremljen inovativan i, u određenim segmentima izmijenjen, Operativni marketing plan HTZ-a za 2013. godinu.

 Govoreći o 2013.godini, ministar je rekao kako u njoj očekuje od 2,5 do 3 milijarde kuna investicija, a do 2020. godine oko 7 milijardi eura novih ulaganja u hrvatski turizam. Upute i mjere za ostvarenje zacrtanih ciljeva dat će Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, čija izrada je pri kraju, rekao je ministar. Osim toga, ovaj će dokument poslati jasne poruke, definirati ciljeve i dati konkretne smjernice za snažniji razvoj turizma u narednim godinama. Kada je riječ o projektima, ministar je rekao kako su pri završetku pripremne aktivnosti za projekt Kupari, za kojeg postoji velik interes investitora, a za kojeg se početkom 2013. godine očekuje raspisivanje natječaja.

Župan Dobroslavić također je naglasio važnost ulaganja za daljnji razvoj Dubrovačko-neretvanske županije te ministru predstavio niz potencijalnih investicijskih projekata u segmentu hotelijerstva na području ove županije. Najavio je i investicije u dvije marine, za koje su već odabrani koncesionari, te istaknuo veliku atraktivnost ove najjužnije hrvatske županije za investitore. U završnoj fazi izrade je i Strategija razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije.

U prijepodnevnim satima ministar je, u pratnji župana, obišao i Hotel Kompas gdje se susreo s predstavnicima hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli, koji su mu predstavili planove za naredne dvije godine, vezane uz rekonstrukciju spomenutog hotela. S trenutnih 115 soba i tri zvjezdice taj bi hotel, nakon uređenja, trebao podići kategoriju na četiri zvjezdice, a svoje goste dočekati sa 147 novouređenih soba. U planu je i izgradnja kongresne dvorane s 400 sjedećih mjesta, uređenje spa i wellness zone te otvorenog i zatvorenog bazena. Vrijednost investicije procjenjuje se na 88 milijuna eura, a rekonstrukcija bi trebala trajati od 1. listopada sljedeće godine do 1. lipnja 2014. godine. Predstavnici ove grupacije naglasili su ministru svoju orijentaciju prema daljnjim ulaganjima i kontinuiranom podizanju kvalitete svojih smještajnih kapaciteta.

U okviru posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar je prisustvovao i obilježavanju početka radova na projektu Hoteli Dubrovačka rivijera. Ova hotelska grupacija planira cjelokupnu obnovu i izgradnju novih kapaciteta u turističkim zonama Hotela Orlando, Hotela Mlini i Hotela Astarea te podizanje njihove kvalitete s postojeće dvije ili tri zvjezdice na četiri. U spomenutim se zonama ukupno planira izgradnja 730 smještajnih jedinica i tristotinjak zaposlenih u sezoni. Investicija se procjenjuje na više od 360 milijuna kuna, a njezin će dio biti završen do sezone 2013. godine, dok bi cjelokupni projekt trebao biti završen do početka glavne sezone 2014. godine.

Izvor: www.mint.hr