• hr
  • en
  • de
  • it

Milni katamaran do kraja tjedna?

Do kraja tjedna za Milnu na Braču trebala bi se razriješiti sudbina katamaranske veze sa Splitom. Potvrđuje to Frane Lozić, načelnik Milne.
- Uspjeli smo dogovoriti sastanak u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tada ćemo znati više, a nadamo se pozitivnom ishodu. Problem je nastao jer je privatni brodar Nacionalna linijska plovidba na ovu liniju stavio veći katamaran, što traži veće troškove, a naša Općina to ne može financirati - govori Lozić vjerujući da će se do kraja tjedna riješiti ovaj spor i Milni vratiti katamaranska veza sa Splitom.
Na sastanku će biti i načelnik Šolte Nikola Cecić Karuzić. Ova linija Split - Rogač - Stomorska - Milna važna je svima, kažu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa se stoga nadaju da će se u konačnici uspjeti dogovoriti s brodarom.
- Do sada smo iz županijskog proračuna zajedno subvencionirali 3,9 milijuna za sezonsku liniju Hvar-Split te ovu liniju Split - Rogač - Milna - Split, pa vjerujemo da ćemo se i ovaj put uspjeti dogovoriti s brodarom i predstavnicima Agencije za nacionalni i linijski prijevoz - kaže Ranko Vujčić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i europske integracije Splitsko-dalmatinske županije.
Problem je nastao kada je brodar umjesto dosadašnje cijene od 235 kuna po milji, tražio čak 600 kuna, što je za Općinu Milna neprihvatljivo.
Ovo povuci-potegni oko Milne mještane sve više s razlogom ljuti jer njihovo mjesto, kako kažu, svakog ljeta zapadni dio otoka Brača usred turističke sezone ostane bez izravne morske veze sa županijskim središtem, ali i najfrekventnijom putničkom lukom na Jadranu. Bez obzira na to kako će se razriješiti spor, deblji kraj izvukli su mještani i turisti.

Lozić od nas nije ni tražio ponudu
"Načelnik općine Milna na Braču, Frane Lozić, obmanjuje javnost izjavom da je Milna ostala bez katamaranske linije usred ljeta krivnjom brodara te da je Linijska nacionalna plovidba (LNP) tražila više od 600 kuna po nautičkoj milji za održavanje dodatnih putovanja na državnoj liniji Split - Rogač - Stomorska - Milna. Lozić nije na vrijeme poduzeo sve potrebne mjere za nastavak održavanja linije te nikad nije ni zatražio od LNP-a ponudu za ta putovanja. Ponudu je zatražila Agencija za obalni linijski pomorski promet. Cijena koju je LNP naveo gotovo je upola niža od one koju ističe Lozić, 383 kune po nautičkoj milji, i nešto je iznad cijene po kojoj je LNP održavao tu liniju.
Agencija za obalni linijski pomorski promet raspisala je 3. travnja natječaj za održavanje brzobrodske linije Split - Rogač - Stomorska - Milna za razdoblje od 30. lipnja 2013. do 31. prosinca 2016. godine. Traženi kapacitet broda je 250 putnika, s maksimalnom godišnjom potporom od 4.259.000,00 kuna. Natječaju se odazvao jedino LNP, i to s dvije ponude: jedna katamaranom ‘Broč', kapaciteta 175 putnika, i druga katamaranom ‘Bišovo', kapaciteta 325 putnika. Upravno vijeće Agencije donijelo je odluku da se linija održava katamaranom ‘Bišovo', kapaciteta 325 putnika", ističe u priopćenju direktorica LNP-a Antonija Mišura.

Liniju održava LNP
Na članak "Šokirani otočani i turisti: Početkom srpnja nacionalni brodar ukinuo liniju od Splita do Milne", reagirao je v.d. ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević, objasnivši da "nacionalni brodar nikada nije održavao tu liniju. Nacionalni brodar je za potrebe agencije županije odvozio jedno jedino putovanje, i to prije nekoliko mjeseci. Liniju održava Linijska nacionalna plovidba (LNP) iz Splita".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr