• hr
  • en
  • de
  • it

Mi i Turci na više od 40% rezervacija

Turski i hrvatski charter menadžeri imat će opuštenu vožnju do Düsseldorfa znajući da su im flote gotovo već 40% rezervirane.
Neki od njih će se čak potajno nasmijati na ovaj podatak jer znaju da imaju čak više od 50% kapaciteta rezervirano. Nešto manji postotak rezervacije imaju charter tvrtke iz Mallorce i njemačkog Baltičkog mora - oko 38%, dok je za očekivati veće popuste za vrijeme sajma od strane talijanskih i grčkih booking menadžera jer sigurno nisu zadovoljni s postotkom od nešto više od 30% popunjenih kapaciteta.
Ova hvale vrijedna analiza nam dolazi iz pera gospodina Felixa Wolfa koji je analitičar u Yachtbookeru, jednom od poznatijih booking charter sustava.
Rezultati po destinacijama dobiveni su analitičkim izračunom prema podacima iz Yachtbooker sustava. Za svaku charter destinaciju utvrdili su prosječnu količinu bookiranih tjedana po charter plovilu tijekom zadnjih dviju godina. Dok u njemačkim odredištima 14 tjedana već znači veliku popunjenost, u Turskoj čarter plovila trebaju biti iznajmljena oko 18 tjedana po sezoni.
Ti podaci su uspoređeni s podacima o prosječnom broju rezerviranih tjedana prema plovilu do 17.01.2013.
Postotak rezervacije dobiven je omjerom:
prosječan broj rezerviranih tjedana za 2013/prosječan broj tjedana u proteklih dvije godine. Rezultati prema destinacijama vidljivi su u tablici.



Pre-Booked - postotak rezervacije
Avg. Booked Weeks - prosječan broj rezerviranih tjedan po plovilu za sezonu 2013
Avg. Weeks/Season - prosječan broj bookiranih tjedana po plovilu za prošle dvije sezone

Podaci iz tablice su prosječne vrijednosti. Također u istraživanje su uključene i jedrilice i motorna plovila. No kako u YachtBooker sustavu motorna plovila čine samo 10% od ukupnog broja, tu činjenicu treba zanemariti.

Izvor: Felix Wolf, Yachtbooker, http://www.yachtsys.com/yachting-Yacht-Charter-Pre-Booking-Trends-before-the-Boot-2013-in-Düsseldorf.html