• hr
  • en
  • de
  • it

Megamarina u Puli?

Jučer je istekao prvi dio natječaja za projekt "Brijuni rivijera". Riječ je o dijelu koji obuhvaća lokaciju Sv. Katarina-Monumenti, odnosno sjeverni dio pulske luke na kojem je predviđena gradnja megamarine, a važeće će biti i one ponude koje su jučer poslane preporučenom poštom na zagrebačku adresu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Otvaranje ponuda za tu lokaciju, kao i za druge dvije - Pinetu i Hidrobazu - predviđeno je za ponedjeljak 16. siječnja u 12 sati u sjedištu tvrtke Brijuni rivijera u Puli kada je krajnji rok za predaju ostale dvije lokacije.

Međutim, već je prošlog tjedna najavljeno da će se za lokacije Pineta i Hidrobaza produžiti natječaj, odnosno da neće biti zaključen 16. siječnja. Najavio je to novi ministar turizma Veljko Ostojić. Po najavama ministra Ostojića, Vladino povjerenstvo za provedbu projekta "Brijuni rivijera" na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem trebalo bi se sastati već preksutra. Kako je najavio Ostojić, na tom bi se sastanku razmatrala mogućnost produljenja natječaja za Pinetu i Hidrobazu za tri mjeseca.

Direktor Brijuni rivijere Ratomir Ivičić pojasnio nam je daljnju proceduru i odgovorio na pitanje zašto je za Svetu Katarinu i Monumente rok istekao jučer.
- Radi se čisto o tehničkoj proceduri koja uvelike olakšava dostavu ponuditeljima. Naime, Ministarstvo mora je, poučeno ranijim iskustvima, odlučilo jučer okončati javni natječaj jer postoji mogućnost da dokumentacija predana poštom do 9. siječnja zakasni koji dan. Stoga će do četvrtka sve ponude stići, i to u resorno ministarstvo. Tog bi se dana trebalo sastati i Vladino povjerenstvo za provedbu programa natječaja koji se odnosi na lokacije Pineta i Hidrobaza te će se znati hoće li se natječaj produžiti ili će ipak isteći idućeg ponedjeljka, izjavio je Ivičić.

Za sada je objavljeno da je poznato tek jedno ime ponuđača koji je predao svoju ponudu za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti. Riječ je o tvrtki Kermas u vlasništvu Danka Končara, koji nam je potvrdio da je svoju ponudu temeljio na osnovi traženog u natječaju, odnosno predvidio je gradnju marine, hotela i pratećih sadržaja. Ranije je najavio da će ponudu predati i Nijemac Stefan Stangl te da će to učiniti posljednjeg dana. Potonji nam je potvrdio da je predao ponudu koju je sastavio s partnerima čija imena nije želio otkriti. Podsjećamo da je Stangl prvi otkupio ponudbenu dokumentaciju, dan nakon objave međunarodnog natječaja.

Prema pisanju medija, za ostala područja ponudbenu je dokumentaciju preuzelo 20-ak tvrtki, a Končarov odvjetnik Goran Veljović otkrio nam je da se oni neće natjecati za ta druga područja. Veli da im u ta dva slučaja ne odgovara ponuđeni BOT model izgradi-upravljaj-prenesi, ali im odgovara za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti, za koju se i natječu.

Podsjećamo da je Končar i ranije sumnjao u uspješnost pojedinih projekata "Brijuni rivijere" ako se realiziraju po BOT modelu. Umjesto toga predlagao je model javno-privatnog partnerstva po kojem bi država i jedinice lokalne samouprave dobili udio u vlasništvu na temelju uloženog zemljišta, a s ulagačem dijelili zaradu od dugoročnih investicija u izgradnji novih ili obnovi postojećih objekata.Sada suparnici, Končar i Stangl ranije su bili partneri.
Od kraja 2008. do kraja 2009. Končar i Stefanov otac Franz Stangl, zajedno s Uljanik Plovidbom, bili su partneri koji su htjeli konkurirati za projekte "Brijuni rivijere", a pritom su najviše isticali da žele pridobiti Sv. Katarinu-Monumente. Podsjećamo da je obitelj Stangl od 1993. do 2008. razvijala pulsku tvrtku Heli Yachts, za remont luksuznih jahti, a potom su je prodali švicarskoj tvrtki iza koje stoji ruski kapital.
Tvrtka Stangl Consult je već 2003. predočila gotov projekt za Katarinu i Monumente težak oko 60 milijuna eura kojeg je godinama bezuspješno nudila HFP-u. Stanglov resort trebao se sastojati od dviju marina od kojih bi jedna bila namijenjena mega jahtama dužine od 20 do 100 metara s ukupno 160 vezova dok bi u drugoj kapaciteta 720 vezova bila smještena manja plovila.
Osim marine resort je trebao obuhvaćao i ekskluzivni hotel kategorije 5+ zvjezdica, podzemni wellness centar, sportski centar te kockarnicu a sve bi to bilo smješteno u obnovljenim austrougarskim vojnim zdanjima. U priobalju se trebalo graditi apartmansko naselje s selom u istarskom stilu a namjera je bila da ovaj dio resorta ne bude samo namijenjen gostima već i građanima Pule.

Na prednatječaj oglašen prije pet godina javili su se s već razrađenim idejnim i projektnim rješenjima izgradnje marine te pratećih hotelskih i komercijalnih sadržaja. Stefan Stangl je lani izrazio nezadovoljstvo što se bez njihova znanja taj projekt, koji su oni financirali, prenosi u medijima te da ga je "prisvojio" i IDS objavivši ga na svojim web stranicama u okviru promocije "Brijuni rivijere".

Izvor: www.glasistre.hr