• hr
  • en
  • de
  • it

Mediji spasite nas!!!!

Predali smo tužbu DORH-u a dokumentaciju dali i odvjetniku da nas zastupa u borbi protiv korupcije i oduzimanja radnih mjesta, kaže sindikalist Marijo Košta.

Iza improviziranih barikada s brojnim transparentima, četrdesetak radnika »Nauta Lamjane« u Kaliju na otoku Ugljanu dočekalo je novog stečajnog upravitelja Aleina Khana iz Rijeke. Podršku radnicima koji su svojim tijelima stali u obranu svojih radnih mjesta dali su Duško Vidov, načelnik Općine Kali i Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.
- Gospodine Khan, u ime radnika molim da se vratite kući. Ovaj prosvjed je legitimna sindikalna radnja i nije usmjeren protiv vas osobno. Želimo samo da se strpite malo dok Viši trgovački sud ne donese odgovor na žalbu koju su radnici uložili na rješenje o smjeni stečajnog upravitelja Ivana Rude i da na taj način date šansu ovim radnicima da nastave svoj posao i sačuvaju radna mjesta - rekao je Uranija Khanu preko ograde koju su radnici na ulazu u škver jučer ujutro postavili.
Khanu se obratio i sindikalni predstavnik škverana, Marijo Košta koji koji drže kako je stečaj prije tri godine pokrenut nezakonito i s ciljem da se rasproda imovina brodogradilišta.
- Mi smo angažirali odvjetnika Antu Nobila i predali mu svu dokumentaciju da nas zastupa u borbi protiv korupcije i pokušaja da nam se oduzmu naša radna mjesta, a s time i plaće od kojih svi ovdje živimo. Tužbu smo podnijeli i DORH-u sa svom popratnom dokumentacijom iz koje se vidi što je i kako učinjeno. Većina ovih radnika su branitelji i mi ako treba mi ćemo ovdje izginuti štiteći svoja radna mjesta - rekao je Košta napominjući kako su ih stečajni upravitelj Ivan Rude i tehnički direktor Ivo Baljkas izvukli iz krize. Stoga je molio da ih ostavi da i dalje rade dok institucije ne odrade svoje, a da je rad i opstanak škvera moguć Košta je argumentirao stanjem na računu koji je jučer dosegao dva milijuna kuna. Istaknuo je i kako se svakim danom posao povećava, kako im se javljaju novi klijenti i kako trenutačno imaju dovoljno sklopljenih ugovora koji jamče opstanak škvera i redovite prihode.
- Dvije godine smo mi bili na Zavodu za zapošljavanje i to nećemo ponovno dozvoliti. Nas ne zanima tko će biti vlasnik, ali nećemo dozvoliti da nam rasprodate imovinu i tako nam uništite budućnost. A mi znamo da ste zato došli, ne da nas spasite, nego da nas likvidirate - rekao je Khanu Košta nakon čega se on, neobavljena posla uputio prema svom automobilu i potom prema trajektnom pristaništu. U pratnji s Khanom otišla je i nova tehnička direktorica Rajna Grzunov-Lonić, a oboje su poručili kako oni neće silom ići na radnike već da će čekati da predsjednica Trgovačkog suda Ardena Bajlo koja je prošli tjedan zbog netočno obračunatih ENC računa za Rudino putovanje iz Šibenika do Zadra donijela odluku o njegovom razrješenju te imenovala Riječanina Khana, s MUP-om dogovori daljnje radnje.
Konkretno, to znači da će Bajlo na radnike poslati policiju koja bi ih trebala silom »slomiti« i silom uvesti Khana i Grzunov-Lonić do upravne zgrade s dokumentacijom. Nakon toga Khan bi trebao odraditi ono što je jučer predstavnicima medija predstavio kao zakonsku dužnost - namiriti vjerovnike.
Radnici su Khanov odlazak jučer ispratili uzvicima odobravanja, aplauzom i paljenjem bengalki, no kad se sve što je jučer rečeno uzme u obzir, čini se kako je jučerašnja pobjeda radnika zapravo Pirova pobjeda i produljenje agonije koja preočito, po već dobro poznatom i uhodanom modelu vodi neizbježnom - pobjedi kapitala pred radnikom i čovjekom. Da se to ne dogodi, čini se da bi se zaista trebalo dogoditi čudo, a u konkretnom slučaju to bi značilo da se promtno aktiviraju sve relevantne institucije i da se istraži pozadina u kojoj očito na uštrb radnika igraju dva konkurentna tima s podubljim džepovima.

Košta: Preispitati zakonitost stečaja dok nije prekasno
O stečaju koji radnici drže nezakonitim sindikalac Marijo Košta još je jednom progovorio.
- Nad »Nauta Lamjanom« otvoren je stečaj zbog duga od 172 tisuća kuna. U isto to vrijeme sakriveno je 1,2 milijuna kuna. Na računu broj 538 od 11. listopada 2011. godine, dan prije otvaranja stečaja, vidi se da je ispostavljen račun za vez američkih platformi u iznosu od 42.966 eura. Taj novac dospio je na račun druge tvrtke pod izlikom da je brodogradilište u blokadi, a naveden je broj računa koji je otvoren 41 dan nakon dana koji je na računu upisan kao datum izdavanja tog računa - kaže Košta te poziva institucije da njihov predmet ne spreme u neku ladicu već da preispitaju dok je još vrijeme zakonitost stečaja.

Khan: Nisam protiv radnika, stečaj ne može trajati vječno
- Ja sam ovdje došao s rješenjem Trgovačkog suda u Zadru kako bih s kolegom Rudom obavio primopredaju. Nakon toga, moram pregledati svu dokumentaciju, vidjeti kakvo je stanje i potom slijedi namirivanje vjerovnika, a i radnici su ovdje vjerovnici. Oni potražuju ukupno šest milijuna kuna, a neki od njih nisu se vratili na posao. Njih ne zanimaju više ova radna mjesta, a ni ostale vjerovnike, a Zakon je tu jasan - rekao je novi stečajni upravitelj Aleina KhanaKhan dodajući da žalbe koje su radnici uložili te tužbe koje su podnijeli ne odlažu izvršenje rješenja o smjeni Rude i njegovu imenovanju.
- I ja, kao i ovi radnici, samo radim svoj posao za plaću. Nisam ja protiv radnika, ali stečaj ne može trajati vječno - zaključio je Khan ne ostavljajući puno prostora mogućnosti da se preispita je li do stečaja uopće trebalo doći kako se ne bi dogodilo ono što je nekoliko puta sindikalac Košta ponovio, a to je da se nakon rasprodaje imovine i gašenja radnih mjesta na sudu utvrdi kako su oni ipak bili u pravu.

Izvor: www.novilist.hr