• hr
  • en
  • de
  • it

Medemblik - Fantela/Marenić brončani!

Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su brončanu medalju na regati Svjetskog kupa u Nizozemskoj!

Mate Arapov i Ante Šitić su završili regatu na desetom mjestu klase Zvijezda, kao i Enia Ninčević i Romana Župan u ženskom 470. Danas hrvatski jedriličari jedre još tri finala. Izglede za osvajanje medalje imaju Ivan Kljaković Gašpić u Finnu i Tina Mihelić u Laser Radialu.

U ranim večernjim satima na regatnom polju ispred Medemblika Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su brončanu medalju u klasi 470!

Bio je ovo težak dan, u jednom trenutku bilo je upitno hoće li se finala jedriti večeras ili ipak odgoditi za ujutro, zbog prejakog vjetra i kiše koja je nemilosrdno padala. Nakon što su jutros laseraši i daskaši odjedrili dva plova, te muški 470 i Zvijezda jedan, suci su povukli flotu s mora jer je vjetar puhao preko 30 čvorova i nanio dosta štete floti.
Između ostalog u floti Zvijezda slomljeno je šest jarbola, ni laseraši se nisu baš čitavi vratili na kopno. Čekalo se do 17 sati kad je odlučeno da će se jedriti još samo plovovi za odličja. U tri prva finala za deset najboljih Hrvatska je imala predstavnike u sva tri! Za Matu Arapova i Antu Šitića u Zvijezdi, te Eniju Ninčević i Romanu Župan u ženskom 470 sami plasman u plov za odličja značio je ispunjeni cilj. Za djevojke je ovo štoviše bio njihov prvi plov za odličja na regati ovakvog ranga.

Šime Fantela i Igor Marenić ušli su kao drugi u plov za odličja klase 470. Razlike u bodovima su bile minimalne, više je posada igralo za medalje. Dodatan izazov su bili kiša i jak vjetar. Šime i Igor su od starta bili u vrhu, u vrlo uzbudljivom plovu za odličja ušli su treći u cilj, samo koji centimetar iza Australaca Belchera i Pagea pobjednika regate. Grci Panagiotis/Papadopulous izborili su se za srebro pobijedivši plov za odličja, pa je Fanteli i Mareniću pripala bronca.

- Dobar start, dobra vožnja kroz polje, bilo je izuzetno teško zato što smo jedrili i blizu kraja, vjetar je jako mijenjao smijer, ali bacili smo oko na konkurenciju koja nam je igrala za medalje, pazili na njih i evo - postolje je tu! - rekao je Šime Fantela.

S jednom medaljom u džepu čekamo sutrašnji, zadnji, dan regate Svjetskog kupa u Medembliku.
Ivan Kljaković Gašpić u Finnu ulazi u plov za odličja s prvog mjesta, Marin Mišura kao osmi. S obzirom na stanje s bodovima prilično je izvjesno da će Ivan sutra biti na postolju, no plov za odličja odlučit će o razini njegove stepenice. Ivan, te Britanac Edward Wright i Australac Brendan Casey podijelit će sutra odličja.

U Laser Radialu za odličje će se nadmetati Tina Mihelić. Trenutačno je četvrta, dva boda do bronce, tri do srebra. Konkurencija za ta dva odličja su joj Belgijka Evi Van Acker i Kineskinja Xu Lijia. Prvoplasirana Nizozemka Marit Bowmeester praktički je osigurala zlato.

U Laseru imamo dva finalista. Sa sjajnim jedrenjem danas s drugim i trećim ulazom za finale se izborio Tonči Stipanović, deseti je. Na četvrtom mjestu je Milan Vujasinović, teško se može uključiti u borbu za odličja, međutim oba naša kormilara su zadovoljna svojim plasmanima, Milan stoga što je cijelu regatu odjedrio na visokoj razini, a Tonči zbog toga što se zadnjeg dana izborio za plov za odličja.

I svi ostali koji se nisu plasirali u plov za odličja također jedre sutra, tzv. last race. U Laseru 15. je Luka Radelić, 20. Ivan Taritaš, 24. Daniel Mihelić, 29. Aron Lolić, 65. Filip Jurišić, 73. Toma Višić, 105. Lovre Perhat.

Među daskašima odlično osmo i sedmo mjesto danas za Luku Mratovića koji je napredovao na 16. mjesto, Mihovil Fantela je 31. U 49er-u na 19. mjestu su Pavle Kostov i Petar Cupać, njihova klasa danas nije niti isplovila pa se rezultati nisu mijenjali. U klasi 470 Lovro Ivanov i Marko Carić su 47.

Izjave: Igor Marenić i Šime Fantela, Mate Arapov i Ante Šitić, Enia Ninčević, Milan Vujasinović, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović.

Izvor: www.hjs.hr