• hr
  • en
  • de
  • it
Grad Korcula stari grad www ludabluna bloger hr
Pogled na zvonik www matica hr
Korcula okupana zlatom www ludabluna bloger hr
Grad Korcula most_www jumpmantours com
Grad Korcula panorama_www cromaps com
Korcula okom ptice www korcula net



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
20
Tmax(°C)
27
28
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
26
28
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
25
22
Tmax(°C)
28
30
22


Korčula/otok Korčula

Korčula/otok Korčula     Međunarodni centar Marko Polo

Marko Polo je slavni srednjovjekovni svjetski putnik i istraživač o čijoj stvarnoj zavičajnoj pripadnosti ne postoje pisani izvori. Stalni je prijepor o mjestu Polova rođenja, u kojem jedni mjesto rođenja ističu Veneciju a drugi Korčulu. S druge strane postoji niz pisanih dokumenata koji ovog velikoga putopisca svakim danom sve više približavaju gradu Korčuli.
Shvaćajući sve mogućnosti korištenja Polova imena u promidžbi Korčule prije svega u turističke svrhe, TZ Grada Korčule 1997.g. osnovala je Međunarodni centar Marko Polo sa sjedištem u Korčuli, a u svrhu sustavnog bavljenja istraživanjem života i djela Marka Pola i promicanja njegovih veza s Korčulom.
Među aktivnostima treba istaknuti organiziranje znanstvenih skupova i predavanja na temu Marka Pola, suradnju sa svim poznatim polistima svijeta te suradnju sa HTV-Zagreb na snimanju dokumentarnih filmova od kojih je film Povijesna bitka Marka Pola, redatelja i scenariste Balda Čupića, na Međunarodnom festivalu filmskog i video stvaralaštva održanom u siječnju 2000.g. u New Yorku proglašen jednim od triju najboljih povijesnih dokumentarnih filmova za proteklu godinu.
Rezultat tih aktivnosti su mnogobrojni prilozi u raznim svjetskim časopisima i revijama te televizijskim i radio - emisijama koje ističu veze Marka Pola s Korčulom. 7. rujna 1298.g. u akvatoriju pred Korčulom odigrala se pomorska bitka između Venecije i Đenove. Na strani mletačke flote sudjelovala je i galija Polovih, a njome je zapovijedao sam Marko Polo tada u dobi od 44 godine. Marko Polo je zarobljen i zatočen u Đenovi. Boraveći u zatvoru, Marko Polo je započeo pisati knjigu u kojoj će sažeti svoj dugogodišnji boravak u tada neistraženim djelovima svijeta. Svoje uspomene diktirao je književniku Rustichellu iz Pize, također zatvoreniku u đenoveskom zatvrou. Tada je nastala knjiga Le livre des merveilles du monde pisana na starofrancuskom jeziku i kasnije prevedena na mnoge svjetske jezike od kojih je najčešći naslov Il Milione.
Počev od 1998.g. na obljetnicu velike pomorske bitke 7. rujna organizira se rekonstrukcija povijesne bitke, koja izaziva veliku pozornost gostiju i medija. Ova zanimljiva manifestacija očito je postala još jednom tradicijom koja Korčulu čini prepoznatljivom. Marko Polo tako i danas gotovo sedam stoljeća nakon svoje smrti otkriva suvremenom svijetu priču o sebi, ali i o Korčuli kao nezaobilaznoj točki njegove sudbine i života, kao što je nekada svojim djelom otkrivao Europi za nju do tada nepoznati svijet.