• hr
  • en
  • de
  • it

Međunarodna godina održivog turizma

Međunarodna godina jedinstvena prilika da se širom svijeta promiče doprinos turizma za budućnost: Svjetska turistička organizacija- UNWTO posebnom je svečanosti u Madridu ovog tjedna počela aktivnosti oko ovogodišnje Međunarodne godine održivog turizma za razvoj koje će uključivati razne globalne akcije za unapređenje održivog turizma kao doprinosa UN-ovoj Agendi 2030 za održivi razvoj.
Ovu je godinu Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) rezolucijom usvojenom 4. prosinca 2015. prepoznavajući time i naglašavajući važnost međunarodnog turizma za veću osviještenost o bogatom naslijeđu različitih civilizacija te bolje razumijevanje raznovrsnih kultura i njihovih vrijednosti.
"Proglašenjem 2017. međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj dana je jedinstvena prilika za unapređenje doprinosa turističkog sektora trima stupovima održivosti ekonomskom, društvenom i ekološkom, što će istodobno podići i svijest o stvarnom doprinosu turizma, sektora koji se često podcjenjuje", ističu iz UNWTO-a, specijalizirane agencije za turizam UN-a (UN World Tourism Organization) koja će organizirati i provoditi globalne aktivnosti za tu Godinu u suradnji s vladama, drugim UN-ovim te međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i drugim bitnim dionicima.
Time će pridonijeti i ciljevima iz UN-ove Agende 2030 u kojem se o turizmu govori u okviru ti cilja - održiv i uključiv gospodarski razvoj, održiva proizvodnja i potrošnja te očuvanje oceana, mora i pomorskih resursa.
"Svaki dan više od tri milijuna turista prelazi međunarodne granice, a svake godine raste broj ljudi koji turistički putuju u inozemstvo, pa je tako bilo i 2016. kada ih je 4 posto više putovalo svijetom nego 2015. ili nešto malo više od 1,23 milijarde. To su velike brojke koje pokazuju i da je turizam postao okosnica ekonomije, putovnica za prosperitet i transformativna snaga za poboljšanje milijuna života, ali i za održiv razvoj", poručio je povodom Međunarodne godine glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.
Naglašavajući kako je Međunarodna godina jedinstvena prilika da se širom svijeta promiče doprinos turizma za budućnost, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai ukazao je i na brojne izazove s kojima se svijet suočava smatrajući da se samo unapređenjem odnosa i partnerstvom može postiči održivost.
"Tijekom sedam godina na čelu UNWTO-a i obilaska brojnih zemalja širom svijeta vidio sam da turizam ima sve veću važnost u životima milijuna ljudi, za očuvanje zajedničkih vrijednosti i većeg razumijevanja među ljudima. Velik je i njegov doprinos u borbi protiv siromaštva i klimatskih promjena, u promicanju pristojnih i otvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju jednakosti spolova i životnih uvjeta. Turizam se pokazuje i jednim od najotpornijih gospodarskih sektora, mnogi ga označavaju i sektorom nade sve više mu priznavajući i da pomaže da svijet bude bolji, jer kroz putovanja stječemo razumijevanje, toleranciju i empatiju za druge ljude i kulture što je iznimno bitno u doba globalizacije", poručio je ovog tjedna u Madridu Rifai kojemu je ova godina ujedno i zadnja na čelu UNWTO-a.
Povodom te Međunarodne godine UNWTO je pokrenuo i kampanju "Travel. Enjoy. Respect." ("Putovati. Uživati. Poštivati.") s ciljem promicanja održivog turizma među samim putnicima.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr