• hr
  • en
  • de
  • it

Među uhićenim švercerima droge i novigradski skiper?

- Moj brat nema nikakve veze s krijumčarenjem 174 kilograma kokaina u Karipskom moru. Sve što u medijima piše je laž, rekla nam je Tinea Ritoša, sestra Samuela Brenka (27) iz Bužinije kod Nove Vasi kojeg su u srijedu neki mediji naveli kao jednog od uhićenih Hrvata poveće međunarodne grupe krijumčara kokaina. Samuel Brenko navodno je bio skiper jedrilice u kojoj je pronađena droga.
Naime, na uzburkanom Karipskom moru trgovci drogom iz Venezuele prebacili su iz svog glisera 174 kilograma kokaina na jedrilicu što je trebala otploviti prema Europi. Skiperi, dvojica Hrvata koja su samo zbog tog posla doputovala najprije u Dominikansku Republiku, spremali su paket po paket u duplo dno plovila.
Sve pakete s kokainom premazali su mješavinom senfa i kave ne bi li na taj način zavarali policijske pse. Plovidbu prema Europi odlučili su nastaviti preko otoku Martinik, ali čim su ušli u njegove vode, presrela ih je policija.
Prema neslužbenim izvorima, kuća obitelji Brenko proteklog je tjedna bila meta istražitelja koji su u njoj obavili pretragu.
Krijumčari droge uhićeni su u šestomjesečnoj akciji "Jadera" čiji su službeni rezultati u srijedu predstavljeni na izvanrednoj konferenciji za novinare u ravnateljstvu hrvatske policije. Uz neizbježnu pomoć DEA-e, američke agencije za borbu protiv droge, te inicijalne informacije što su stigle iz hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, hrvatski policajci mogli su se pohvaliti jednim od najvećih uspjeha suzbijanja zloporabe narkotika.
Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na vrtoglavih osam milijuna eura, a u Europi su bez nje ostala tri kupca. Da su tri kriminalne skupine čekale ovaj kokain, potvrđuju tri različita logotipa na kokainskim paketima. Svi su, međutim, kako je dokazano, stigli iz Venezuele, no posredstvom kolumbijskog narkokartela s kojim je suradnju krajem prošle godine dogovorila hrvatska ćelija Balkanskog kartela.
Čelnici USKOK-a i hrvatske policije na izvanrednoj konferenciji za novinare nisu otkrili identitet ni jednog uhićenog hrvatskog državljana, no hrvatski mediji već peti dan pišu da iza pokušaja krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike stoje Zadranin Zlatko Ugarković Patak, Ivan Zanze, Nebojša Gančanović, Elvis Mužanović, Ivan Šango, Dražen Miletić, Milivoj Šango, Milan Mandić, Vedran Zvonarek, Samuel Brenko te Kolumbijac Antonio Jose Parra.
U kojoj su europskoj luci ova 174 kilograma kokaina trebala biti iskrcana policija nije uspjela utvrditi, niti je dokazano da su uhićeni krijumčari na bilo koji način bili povezani s poznatim balkanskim narkobosom Darkom Šarićem.

Izvor: www.glasistre.hr