• hr
  • en
  • de
  • it

Marko Matić brani naslov europskog prvaka

Cres je od 19. do 24. studenog domaćin Europskog prvenstva za radiom upravljane jedrilice. Nastupaju 74 natjecatelja iz 18 zemalja, među kojima je i 12 hrvatskih predstavnika, koji imaju već bogatu kolekciju medalja s najvećih natjecanja RU jedrenja.

Sedamdesetak zaljubljenika u radiom upravljane jedrilice, tj. modele, okupilo se ovoga tjedna na Cresu. Odlučuje se o tituli europskog prvaka. Hrvatska je po drugi put domaćin Europskog prvenstva za radiom upravljane jedrilice. Prije četiri godine europske medalje dijelile su se u Dubrovniku.
Kontinentalna i svjetska prvenstva za RU jedrilice održavaju se naizmjenično, svaku drugu godinu. Hrvatski predstavnici osvojili su šest odličja od 2008. do 2010. godine. Na EP 2008. Ante Kovačević bio je srebrni, a Marko Matić brončani. Zvonko Jelačić osvojio je naslov svjetskog prvaka 2009., dok je Mariu Škrlju pripala bronca. Godinu dana kasnije Marko Matić proglašen je europskim prvakom, Zvonko Jelačić osvojio je tada broncu. Hrvatski modelari nadaju se uspješnu nisku nastaviti u Cresu. U floti od 74 natjecatelja iz 18 zemalja je 12 hrvatskih predstavnika, a uz prokušana imena ove vrste jedrenja na EP došao se malo oprobati i olimpijac Tonči Stipanović, četvrti s Olimpijskih igara 2012. u muškom samcu Laseru.
Vjetar je danas, prvog dana natjecanja, stvorio dosta poteškoća. Promijenjivo vrijeme, k tome i pomalo prohladno, nestabilan vjetar donijeli su kašnjenje prvog starta, pa puni današnji program ipak nije odvožen. No, organizatori su zadovoljni s dva plova za svih pet jakosnih skupina. Nakon prvog dana u vrhu poretka nema iznenađenja, poveo je vrlo iskusni Britanac Brad Gibson. Marko Matić, koji brani naslov europskog prvaka, je zasad peti, mjesto ispred Zvonka Jelačića. Na 17. mjestu je Mirko Ukas, 18. je Ante Kovačević, 19. Robert Matulja..
- Drago mi je, naravno, da je ova regata u Cresu, kako zbog promocije jedrenja na otoku, tako i zbog samog Cresa. Eto, zahvaljujući regati otvoren je hotel, donijeli su jedriličari živost u grad, tako da apsolutno plus što se ovo natjecanje ovdje održava - komentirao je Igor Marenić, još jedan od predvodnika hrvatske olimpijske reprezentacije, kojem je Cres inače rodno mjesto i koji, naravno nije propustio danas pogledati kako se natjecanje razvija. Na pitanje kad će naša olimpijska posada u klasi 470 u sastavu Fantela/Marenić krenuti s pripremama za novu sezonu Igor odgovara: Čim poberem masline!

Europsko prvenstvo za radiom upravljanje jedrilice tek je počelo, traje sve do subote 24. studenog.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr/