• hr
  • en
  • de
  • it

Marina Zadar ostat će u posjedu Tankerkomerca

U povodu nedavnih medijskih napisa i objava u kojima se navodi kako je 6. listopada 2014. s u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održano javno otvaranje pristiglih ponuda za dodjelu koncesije za Marinu Zadar, na koje je pristiglo pet ponuda, i to kako slijedi:

1. Tankerkomerc d.d., Zadar;
2. Marina Signum d.d., Zadar i Olive Island doo, Sutomišćica;
3. ACI d.d., Opatija;
4. Belle Adria d.o.o. i konzorcij „Porto Jadera 1177"
5. Zajednica ponuditelja Dogus grupe,

društvo Tankerkomerc d.d., smatra kako je neophodno informirati javnost o statusu predmetnog natječaja, kako ne bi došlo do krive interpretacije činjeničnog stanja.

Sukladno zakonu o upravnom postupku, Upravni sud u Splitu, dana 30. rujna 2014. donio je Rješenje kojim je predmetni natječaj stavljen van snage.
Zbog potpunog i objektivnog informiranja javnosti, potrebno je istaknuti kronologiju događanja koja je dovela do provođenja i obustave ovog natječaja.
Društvo Tankerkomerc d.d. izgradilo je iz vlastitih sredstava kompleks marine Zadar uz sve lokacijske, građevne i uporabne dozvole izdane od nadležnih tijela RH. Današnja vrijednost uloženog u izgradnju i opremanje Marine Zadar iznosi EUR 40,0 milijuna.
Od 1982. godine društvo Tankerkomerc d.d. konzumira Ugovor o korištenju pomorskog dobra koji je vremenski neograničen, a sve nekretnine unutar Marine Zadar plaćene su u procesu privatizacije od strane dioničara društva Tankerkomerc d.d.
Sukladno zakonu RH, 1996. godine Tankerkomerc d.d. nadležnom ministarstvu predao je zahtjev za konverziju Ugovora o korištenju pomorskog dobra u Ugovor o koncesiji.
Nadležno ministarstvo, danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nije se očitovalo prema zahtjevu Tankerkomerca punih 18 godina, odnosno do 25. srpnja 2014.
9. srpnja 2014. (dakle, prije gore navedenog rješenja) MPPI RH donosi Objavu o namjeri davanja u koncesiju Marine Zadar, što je anakrono i protuzakonito, pa Upravni sud u Splitu, sukladno zahtjevu tužitelja Tankerkomerc d.d., donosi Rješenje o privremenoj mjeri koja natječaj za koncesiju stavlja van snage, preciznije isti proglašava nezakonitim, te odgađa izvršenje rješenja MPPI.
Važno je napomenuti, kako Tankerkomerc d.d. nije dao nikakav legitimitet predmetnom natječaju, niti će se natjecati s ostalim ponuđačima, već je umjesto tražene natječajne dokumentacije, dostavio korespondenciju sa nadležnim institucijama, preciznije Vladom RH, MPPI, DORH, te je dostavio Rješenje Upravnog suda u Splitu temeljem kojeg će ovaj natječaj biti poništen.
Unatoč različitim interpretacijama medija temeljenim na nepotpunim informacijama, Marina Zadar ostat će u posjedu društva Tankerkomerc d.d. i ubuduće.
Naime, sukladno Zakonu o koncesijama (NN 143/12), članak 28. st. 2 navodi:
Davatelj koncesije poništit će postupak davanja koncesije nakon isteka roka za dostavu ponude u slučaju :
- Ako postanu poznate okolnosti koje bi, da su bile poznate prije pokretanja postupka davanja koncesije, dovele do neobjavljivanja obavijesti o namjeri davanja koncesije ili do sadržajno bitno drugačije dokumentacije za nadmetanje i/ili obavijesti o namjeri davanja koncesije,...
Nova okolnost u ovom slučaju je Rješenje Upravnog suda u Splitu od dana 30. rujna 2014.

Izvor: www.ezadar.hr