• hr
  • en
  • de
  • it

Marina Sutomišćica ide u stečaj?

"Cubus Lux" je zatražio odgodu donošenja odluke o uvođenju stečaja za tvrtku "Plava vala", koja je koncesionar marine u Sutomišćici. Trgovačkom sudu Zadar doznačena je zamolba za odgodu s obrazloženjem kako postoje izgledi da se u cijelosti namiri potraživanje vjerovnika.
Uvođenje stečaja zatražilo je Ministarstvo financija zbog duga od 5,993 milijuna kuna. To bi, prema obećanju "Cubus Luxa", osnivača "Plave vale", uskoro trebalo biti riješeno jer očito traže kupca za tvrtku. No, pri tome treba imati na umu da je dug "Plave vale" prema državi samo mali dio obveza ove tvrtke. Naime, još prije šest godina u vrijeme dovršenja marine u Sutomišćici, Erste banka je odobrila kredit u iznosu od 3,8 milijuna funti koji je trebalo otplaćivati kvartalno.
Budući da se s plaćanjima kasnilo, Erste banka je blokirala račun "Plave vale" - blokada računa, prema podacima Porezne uprave, dosegla je čak 54 milijuna kuna. A riječ je o tvrtki kojoj je Vlada RH dala koncesiju za marinu s 203 priveza u prirodnoj uvali u samom centru Sutomišćice i da koncesija vrijedi čak do 2037. godine.
Ročište na kojem će se razmatrati uvođenje stečaja u "Plavoj vali" odgođeno je za sredinu studenog, a nije nevažno zabilježiti da je odgođeno i ročište za mogućnost uvođenja stečaja za tvrtku "Duboko plavetnilo - Ugljan projektant".
To je također tvrtka iz sustava "Cubus Luxa", a koja je ovog ljeta u općini Preko izabrana za budućeg investitora za projekt gradnje turističkog kompleksa na predjelu Mačjak-Šumljak. U obje tvrtke formalno je direktor Milan Kotur, koji je svojedobno s načelnikom Preka Antom Jerolimovom svečano otvorio novu marinu. Do Kotura se sada ne može dospjeti, iako bi o sadašnjoj situaciji možda više mogao reći jedan od glavnih dioničara "Cubusa" Steve McCann koji je ovo ljeta vodio pregovore s Općinom Preko.
I u ovom slučaju je ročište za stečaj odgođeno zbog najave da bi se mogla namiriti potraživanja, a to će biti teško jer je "Cubus Lux" po međunarodnim standardima bankrotirana firma.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr