• hr
  • en
  • de
  • it

Manji broj turista s kruzera u 2014.?

Sezona kruzera u Dubrovniku i dalje traje, dokaz tome je pet brodova kojima je u Dubrovnik stiglo oko 6 tisuća turista. Jučer je posljednji put ove godine u Gruž uplovio kruzer kompanije MSC, a posljednje uplovljavanje velikog kruzera Oriana planirano je za 24. prosinca. 2014. Dubrovnik više neće posjećivati brodovi kompanije Carnival Cruises koji napuštaju sve europske destinacije, a iz MSC-a najavljuju manji broj ticanja u Dubrovniku, a veći u Splitu. 

Brodovi MSC-a Armonia, Divina, Fantasia i Musica ukupno su ostvarili 93 ticanja u ovoj godini te u Grad doveli gotovo 300.000 putnika. U Splitu su ostvarena 2 ticanja s ukupno 5.000 putnika. Od travnja do kraja listopada 2014. planiraju ostvariti ukupno 28 uplovljavanja u Split, dok su za luku Gruž najavljena 64 ticanja.
Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj, koju je po narudžbi Zajednice lučkih uprava izradio Institut za turizam, kaže da isključivo u Dubrovnik stižu kruzeri s kapacitetom većim od tisuću putnika koji zahvaljujući masovnosti plaćaju krstarenje po nižim cijenama i općenito su slabijih platežnih mogućnosti.
U studiji se naglašava da će prema održivom razvoju Dubrovnik 2017. godine moći prihvatiti samo 1,1 milijuna kruzerskih posjetitelja, s tim da prosječan dnevni prihvat iznosi prihvatljivih 5.000, a granica izdržljivosti 7.000 putnika.
Prema anketi, između 1,5 do 3 posto izletnika s kruzera žele naknadno doći u Hrvatsku kao stacionirani gosti. Međutim, čak je 23 posto anketiranih gostiju koji su tada bili gosti u dubrovačkim hotelima ocijenilo negativnim utjecaj dolaska kruzera na njihov boravak u destinaciji i na atraktivnost destinacije.
Stanovnici Dubrovnika još su kritičniji jer 88 posto ispitanika iz te skupine smatra da putnici s kruzera "preplave" grad, 77 posto da su gužve veliki problem, 60 posto da zbog gužvi izazvanih dolaskom kruzera trpe u svakodnevnom životu, 64 posto da su kruzerski izletnici slabi potrošači, 21 posto da kruzeri donose više štete nego koristi, a svega 8 posto da oni i članovi njihovih domaćinstava imaju neposredne ili posredne koristi od kruzera.

Izvor: www.dubrovniknet.hr