• hr
  • en
  • de
  • it

Malteška jahta nasukala se kod Hvara

U srijedu rano ujutro nedaleko od Hvara nasukala se jahta, doznajemo od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). Njima je Lučka ispostave Hvar u 4.50 sati jutros poslala obavijest o nasukanju veće motorne jahte, kojoj su u pomoć upućena plovila tvtke za komercijalna odsukavanja „Emergency sea" sa roniocima za podvodni izvid oštećenja trupa.
Jahta se nasukala na ispodpovršinske hridi rta Pelegrin, pri čemu je došlo do oštećenja pogonskih elisa, kormila i dijela trupa, ali srećom bez proboja tako da nije došlo do onečišćenja mora i morskog okoliša.
Jahta duga 24,46 metara nazvana Rus plovila je pod malteškom zastavom. Na njoj su se nalazila četiri člana posade, zapovjednik J.Č. (rođen 1967. godine) slovenski državljanin, D.P. (rođen 1968. godine) hrvatski državljanin, A.C. (rođen 1953. godine) talijanski državljanin i U.S. (rođena 1961. godine) austrijska državljanka, te dvoje putnika R.W. (rođen 1949. godine) švicarski državljanin i N.Z. (rođena 1939. godine) talijanska državljanka, od kojih nitko nije ozlijeđen niti su zatražili liječnički pregled.
Budući da je plovilo većih dimenzija do dovršetka ronilačkog izvida oštećenja u pripravnosti je bio i remorker tvrtke „Brodospas", koji ipak nije pozvan u asisteciju budući je ekipa za odsukavanje dolaskom plime i uz pomoć vlastitih plovila uspjela odsukati motornu jahtu od hvarskih hridi, odakle je odtegljena u hvarsku uvalu Duga odakle će, čim vremenske prilike budu povoljne biti odtegljena u trogirsko brodogradilište, gdje će djelatnici Lučke kapetanije Split obaviti očevid o uzrocima nasukanja ove jahte.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr