• hr
  • en
  • de
  • it

Malo je nedostajalo do bronce

Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je peto mjesto na OI 2012. u klasi Finn, što je drugi najbolji hrvatski rezultat dosad na OI. Malo je nedostajalo da uzme broncu. Druga prigoda za medalju u jedrenju je sutra. Tonči Stipanović ulazi u plov za odličja za Laser sa četvrtog mjesta, bod do bronce.

Kako se i očekivalo plov za odličja za klasu Finn donio je puno uzbuđenja. Prava drama na moru, a tko će uzeti medalje nije se znalo zapravo do zadnjih stotinjak metara. Britanac Ben Ainslie odlučio je taktički jedriti na Danca Jonasa Hogh Christensena, odvukao ga je na začelje flote i tamo držao iza sebe. Međutim, ta taktika mu se skoro obila o glavu, jer se Nizozemac Peter Jan Postma probio u vrh flote, između njega i Britanca i Danca u jednom trenutku je bilo toliko brodova da je zlato bilo njegovo. No, sto metara do cilja izgubio je dvije pozicije, a time i sve medalje, ne samo zlato. Nevjerojatan rasplet situacije. Ainslie je tako uzeo zlato i s pet olimpijskih medalja, četiri zlata i jednim srebrom postao najuspješniji jedriličar svih vremena. Christensen koji je vodio cijeli regatu morao se zadovoljiti sa srebrom, a broncu, koju smo i mi ciljali, uzeo je Francuz Jonathan Lobert, pobjednik plova za odličja.

Ivan Kljaković Gašpić sjajno je otvorio plov za odličja. Nakon nešto skromnijeg starta izvukao se na desnoj strani polja i stigao prvi na prvu oznaku. Konkurenti iza, posloženi taman kako treba da hrvatski kormilar uzme broncu. No, nakon obilaska prve oznake uslijedio je ključni trenutak, odluka koja je zapravo donijela prevagu. Jonathan Lobert bio je drugi na prvoj oznaci, nakon obilaska odmah je kružio i otišao na lijevu stranu polja niz vjetar. Tu je preuzeo vodstvo, stvorio razliku koju više nitko nije mogao nadoknaditi i uzeo broncu.

- Ne znam što reći, nije baš bajan osjećaj. Jedna velika drama s tužnim završetkom. To je dio sporta. Danas jednostavno nije išlo kako sam se nadao. Stvarno sam prvu stranicu odjedrio super, došao gore prvi. Cijela flota je bila zbijena, nije bilo mogućnosti neke taktičke kontrole, odlučio sam se za stranu polja na kojoj se pokazalo da ima manje vjetra. Francuz se odlučio za drugu stranu polja, što mu je donijelo veliku prednost i više ga nije bilo šanse proći. Trudio sam se zaista maksimalno. - kazao je vidno razočaran Kljaković Gašpić.

Sutra još jedan napet i uzbudljiv dan na regatnim poljima Weymoutha i Portlanda. Finala za Laser i Laser Radial. Tonči Stipanović u Laseru je četvrti, na jedan bod do bronce. Sve što treba napraviti je ući u cilj prije Šveđanina Rasmusa Mygrena koji je trenutačno treći. Stanje s bodovima je takvo da ostali ne igraju za to odličje. Stipanović može ući i deveti u cilj od deset finalista pod uvjetom da Šveđanin bude iza njega. Start plova za odličja za Laser predviđen je u 15 sati po hrvatskom vremenu.

Danas je regata završila za daskaša Luku Mratovića, koji je zauzeo 21. mjesto. Enia Ninčević i Romana Župan su 14. nakon šest jedrenja za ženski 470, sutra imaju dan odmora. Sutra natjecanje nastavljaju Šime Fantela i Igor Marenić u muškom 470, nakon šest jedrenja su deseti, 14 bodova do bronce. Imaju još četiri plova i ta razlika nije velika za četiri plova plus plova za odličja. Pavle Kostov i Petar Cupać imali su danas odličan prvi plov dana u 49er-u, ušli su treći u cilj, nakon 13 jedrenja su 17. Za njih će regata sutra završiti, sa zadnja dva plova prije plova za odličja.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr