• hr
  • en
  • de
  • it

Malim iznajmljivačima apartmana dodatni PDV

U slučaju da mali porezni obveznik, građanin koji je privatni iznajmljivač ima dodijeljen PDV identifikacijski broj, tada strana putnička agencija na obavljenu uslugu posredovanja neće zaračunati PDV, već će privatni iznajmljivač biti obvezan na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi 25 posto, piše Narodni list
U bujici nameta koji su se slili na leđa građana Hrvatske u posljednje vrijeme, našao se i onaj po kojem će svi iznajmljivači koji surađuju sa stranim putničkim agencijama plaćati porez na dodanu vrijednost na proviziju. Cijela priča zakotrljala se nakon turističke sezone kad su strane agencije dostavile račune za svoje usluge u koje su zaračunali PDV od 25 posto. Veliki dio zbunjenih iznajmljivača, koji inače nisu upisani u registar obveznika PDV-a - paušalisti, uputio je tad upit Ministarstvu financija trebaju li takav račun platiti.
Na što su u Linićevu ministarstvu odgovorili: "Prema odredbama članka 17. stavka 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost mjestom obavljanja usluga poreznom obvezniku koji djeluje kao takav smatra se mjesto sjedišta tog poreznog obveznika. Porezni obveznik u smislu Zakona je svaka osoba koja samostalno obavlja bilo koju gospodarsku djelatnost čak i ako ta osoba nije registrirana za potrebe PDV-a. Sukladno članku 154. stavku 4. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost svaki porezni obveznik koji ima sjedište, stalnu poslovnu jedinicu, prebivalište ili uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj i koji obavlja usluge na području druge države članice za koje je primatelj usluga u drugoj državi članici obvezan platiti PDV prema članku 196. Direktive Vijeća 2006/112/EZ i svaki porezni obveznik primatelj usluga iz članka 75. stavka 1. točke 6. ovoga Zakona obvezan je Poreznoj upravi podnijeti zahtjev za izdavanje PDV identifikacijskog broja najkasnije 15 dana prije početka obavljanja odnosno primanja takvih usluga. Prema tome, mali porezni obveznik, u konkretnom slučaju građanin privatni iznajmljivač, koji ima sjedište u tuzemstvu obvezan je zatražiti izdavanje PDV identifikacijskog broja u slučaju kada mu usluge obavlja porezni obveznik koji ima sjedište u drugoj državi članici."

U dopisu iz Ministarstva dalje navode kako u slučaju da mali porezni obveznik, građanin koji je privatni iznajmljivač ima dodijeljen PDV identifikacijski broj tada strana putnička agencija na obavljenu uslugu posredovanja neće zaračunati PDV, već će privatni iznajmljivač biti obvezan na primljenu uslugu obračunati i platiti hrvatski PDV po stopi od 25 posto.
U dopisu se također ističe kako se i porezni obveznici koji primjenjuju paušalno oporezivanje prema posebnim propisima smatraju malim poreznim obveznicima te su obvezni zatražiti izdavanje PDV identifikacijskog broja u slučaju kada im usluge obavljaju porezni obveznici koji imaju sjedište u drugoj državi članici. Nakon što dobiju PDV identifikacijski broj, iznajmljivači će moći zadržati model paušalnog oporezivanja, no nemaju pravo na odbitak PDV-a koji su obračunali na uslugu koju im je obavila putnička agencija iz druge države članice, obzirom da nisu upisani u registar obveznika PDV-a. Što bi značilo da će plaćati duplo. Novi način naplaćivanja, osim većih troškova za iznajmljivača, nosi i veći administrativni posao. Naime, sada će za obračunsko razdoblje u kojem je putnička agencija iz druge države članice obavila uslugu građaninu iznajmljivaču ili poreznom obvezniku koji primjenjuje paušalno oporezivanje za koju je on obvezan obračunati i platiti PDV, građanin iznajmljivač ili porezni obveznik koji primjenjuje paušalno oporezivanje biti obvezan podnijeti Obrazac PDV i Obrazac PDV-S u kojima će iskazati obavljenu uslugu.
No jedna od prednosti novih zakonskih promjena je pomicanje granice za ulazak u sustav PDV-a, prije su to morali napraviti svi oni koji su imali promet veći 85.000 kuna, sad je to povećano na 230.000 kuna. Teoretski bi to značilo veći broj paušalista, jer bi se svi oni koji su po prijašnjim kriterijima bili obveznici PDV-a, mogli "vratiti" u paušaliste, mnogi se sada pitaju isplati li im se to kad rade sa stranim agencijama, pa će za poslovanje s domaćim agencijama plaćati paušal, dok će za rad sa stranim agencijama plaćati PDV.
Neki paušalisti, čak su počeli razmišljati da se prebace na poslovanje u sustav PDV-a, no to sa sobom nosi nove obaveze, jer se tad njihovo poslovanje odvija po pravilima trgovačkog društva, što znači i veće obaveze. Neki naglašavaju kako je to prilika za domaće agencije, naime paušalisti koji budu radili s njima neće morati plaćati PDV na proviziju.
Već su se pojavile i spekulacije o višim cijenama smještaja za iduću sezonu, stručnjaci upozoravaju da je ono neizbježno za one iznajmljivače koji posluju sa stranima agencijama, koje su dosada pružale građanima povoljnije uvjete od domaćih agencija, no sad se situacija okrenula.

Kako do PDV ID-a
PDV identifikacijski broj, koji vam je potreban za poslovanje sa stranim agencijama izdaje Porezna uprava, zapravo je riječ o OIB-u kojem se daje predznak HR. OIB se izdaje pravnim i fizičkim osobama, bilo da se radio o državljanima RH ili stranim državljanima koji ga zatraže. Ako pak prvi put poslujete s nekom stranom agencijom, registriranoj u nekoj od zemalja EU-a, bilo bi dobro provjeriti njen PDV ID.

Provjeru valjanosti PDV identifikacijskog broja možete obaviti na Internet stranicama Europske komisije

Izvor: www.ezadar.hr