• hr
  • en
  • de
  • it

Malim donacijama do vodocikla Šijun

Riteh Waterbike Team, skupina studenata riječkog Tehničkog fakulteta, pokrenula je crowdfunding kampanju na web platformi Indiegogo, gdje se nadaju skupiti dovoljno malih donacija od pet dolara pa naviše za dovršetak svog novog vodocikla Šijun i nastup na međunarodnoj regati International Waterbike Regata (IWR) u Istanbulu. Svi koji žele uputiti barem minimalnu donaciju za ovaj projekt riječkih studenata mogu to učiniti putem weba www.indiegogo.com/projects/student-riteh-waterbike-team/x/6176861.
Vodocikl je plovilo na nožni pogon, a ograničenja u izradi plovila gotovo da nema tako da je timovima u potpunosti prepušten dizajn i izvedba plovila za regatu.
- IWR ima tradiciju održavanja natjecanja preko 30 godina, a naš tim na regati ponosno sudjeluje od 2009. godine bez prestanka. Za IWR 2014. u lipnju u Istanbulu pripremamo novi vodocikl - Šijun. Znatno lakši trupovi i elegantnija konstrukcija ovom vodociklu omogućuju da postigne brzinu konkurentnu boljim vodociklima na regati. Dio posla oko izrade vodocikla napravljen je prošle sezone, a preostaje nam da usavršimo elemente prijenosa snage, dodatno smanjimo ukupni otpor plovila i optimiziramo propulzijske značajke. Uz navedena poboljšanja i dodatna testiranja novog vodocikla očekujemo značajan napredak u plasmanu na regati, rekao je Ljubomir Pozder, napominjući da je rad studenata na projektu isključivo volonterski.
Osim sudjelovanja na regati, u Riteh Waterbike Teamu ove sezone želle unaprijediti radne i organizacijske standarde tima. U planu je izrada police za vodocikle, zbog povećanja radnog prostora u radionici Tehničkog fakulteta, nabavka opreme i alata za rad, prikolice za prijevoz vodocikla, bolja promocija projekta kroz medije te promocija sponzora. Članovi tima sudjelovali su na raznim prezentacijama projekta na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a u budućnosti očekuju iste aktivnosti i u riječkim strukovnim školama.

 

Izvor: www.novilist.hr