• hr
  • en
  • de
  • it
Biševo Medvidina špilja photo: www.bisevo.org
Biševo Mezzoporat photo: www.bisevo.org
Biševo - Giaradin photo: www.bisevo.org
More kod Biševa photo: Josip Filipić
Ulaz u Modru šplilju photo: Josip Filipić
Biševo Modra špilja photo: Josip Filipić
Svjetlost u Modroj špilji photo: Josip Filipić18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
28
23


Otok Biševo

Otok Biševo     Mali zeleni & Biševo

Udruga "mali zeleni & biševo" je Udruga koja okuplja stručne djelatnike raznih profila i građane radi poboljšanja kvalitete življenja, zaštite prirodnog okoliša, održivog razvoja i ljudskih prava.
U svome radu koristi se načelima etike odgovornosti prema prirodi, životinjama i ljudima. Registrirani smo za djelovanje na području cijele republike Hrvatske.

Ova udruga (kao vjerojatno i sve ostale) osnovana je iz nužde. Došavši na otok osim što smo ostali zapanjeni njegovom ljepotom, zapanjila nas je i zapuštenost u svakom pogledu. Ovaj mali raj nije bilo moguće u potpunosti uživati, jer gdje god se okreneš prijetili bi iz grmlja stari štednjaci i frižideri, sa plaže su prijetili raspadnuti brodovi i nakupine katrana, manji i veći deponiji raznoraznog otpada bili su posvuda. Komunalna služba ne odvozi smeće sa otoka ni danas, samo sporadično tjekom srpnja i kolovoza.
Unatoč trogodišnjim naporima za uspostavljanje suradnje sa lokalnom samoupravom, pomaka nije bilo ni milimetra, pa je jedino rješenje bilo uzeti stvar (otpad) u svoje ruke. Kako je otpada bilo puno, trebalo je i puno ruku. I tako nastade udruga.

Kako su se ljudi okupljali, tako su se rađale nove ideje i uviđale nove mogućnosti koje otok pruža. Posjetite li otok odmah ćete osjetiti njegov blagotvorni učinak, a možda će i Vas kreativno potaknuti, kao što se to desilo i nama. I ne samo kreativno potaknuti u odnosu na otok, već u odnosu na prioritete koje smo si u životu postavili. Pitajte domaće, svi će vam reći isto: «Na Biševu ostaješ i vračaš se ili sa njega pobjegneš istog dana». I to nije šala, zaista je moćna njegova energija a tko nije spreman da prihvati snagu jaču od vlastite, bolje da odabere neko od poznatih turističkih mjesta. Tamo će njegova osjetila biti zatrpana zvukovima civilizacije i neće morati (a ni moći) osluhnuti svoje biće.

Akcija čišćenja Biševa

Pridružite se radu ove plemenite udruge na www.bisevo.org .