• hr
  • en
  • de
  • it

Mali brodograditelji neće imati dodatni trošak

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture reagiralo je na tekst objavljen u jučerašnjoj Slobodnoj Dalmaciji u kojem su mali brodograditelji optužili Ministarstvo da zbog njihova nemara moraju plaćati tisuće eura.
"Zbog nejasnoća i krivih interpretacija u javnosti vezano za certifikaciju plovila za koje je nadležan Hrvatski registar plovila, želimo istaknuti kako registar još od 2005. godine radi po europskim direktivama, te ne postoje nikakve zapreke za obavljanje poslova prijavljenog tijela ("notified body") za certifikaciju rekreacijskih plovila i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, odnosno nije upitna valjanost certifikata koje ono izdaje.
Potvrđeno je to i na nedavnom sastanku u Bruxellesu koji je održan s predstavnicima Europske komisije, a na kojem su uz predstavnike Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovala i druga nadležna tijela državne uprave. Prema tome, certifikaciju rekreacijskih plovila obavljat će, kao i do sada, Hrvatski registar brodova, čiji će certifikati biti ravnopravni certifikatima ostalih prijavljenih tijela država članica Europske unije.
Ulazak u Europsku uniju hrvatskim malim brodograditeljima neće donijeti dodatne troškove, jer neće biti potrebe za ponovnom certifikacijom plovila", stoji u regiranju Ministarstva.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr