• hr
  • en
  • de
  • it

Mala škola brodogradnje

CILJ I SVRHA PROJEKTA
Kreativna radionica StolArt svoj je program osmislila u skladu s mentalitetom djece. Kroz igru, druženje, niz kreativnih aktivnosti, polaznici radionice, četvrtu godinu zaredom, grade vlastiti brod i sami ga porinu u more. Program radionice namijenjen je jednako domicilnom stanovništvu i turistima. U suradnji s muzejima, gradskim službama i lokalnim kreativcima, StolArt je oblikovao edukacijsko-kulturno-turistički jedinstvenu ponudu, miljama daleko od konfekcije na kakvu smo navikli. Uzme li se u obzir da svi posjetitelji mogu prići tradicionalnoj drvenoj barci i prionuti na posao (brušenje, kitanje, bojenje, kalafatavanje...) te tako sudjelovati u osmišljavanju izgleda broda, ovaj projekt na svim je lokacijama bio izniman interaktivni događaj koji je na nekoliko dana izmijenio energiju grada i vratio ga u daleku prošlost. A u utopijski prizor nekog davnog vremena može li se išta bolje uklopiti od djece-brodograditelja?! Svrha projekta je pomicanje granica obrazovanja i igre: djeca u dobi od 10 do 15 godina nalaze se pred izazovom učenja tradicionalnih vještina, uz strog nadzor voditelja, rukuju alatom "za odrasle", s ciljem prenošenja vrijednosti, znanja i vještina mladima. Pritom grade ne igračku namijenjenu djeci, nego pravo plovilo smanjenih gabarita, u skladu sa svojim uzrastom.

PLANOVI U 2014. GODINI
Petu godinu zaredom "Mala škola brodogradnje" po različitim jadranskim odredištima planira podučavati djecu najvažnijih formativnih godina kako izraditi vlastiti drveni brod, u skladu s tradicionalnim zanatom brodogradnje. Program će se provoditi od Istre do krajnjeg juga Dalmacije. Budući da su mnogi gradovi pokazali interes za održavanjem programa na svojim lokacijama, u 2014. godini u planu je 10 radionica. "Mala škola brodogradnje" u 2014. godini nastoji posjetiti što više lokacija na Jadranu i tako doprijeti do šireg kruga zainteresirane publike, educirajući mlade i pokušavajući ispričati priču svojstvenu svakom mjestu u kojem gostuje. Očekujemo kvalitetnu podršku kako domaćih tako i stranih medija, kako bi projekt bio predstavljen i u inozemstvu.

BROJ DIREKTNIH I INDIREKTNIH KORISNIKA

Radionice "Mala škola brodogradnje" namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta, a optimalni rezultat postiže se ako se brod radi u skupinama od po 10 polaznika, starosne dobi između 10 i 15 godina. Jedna od polaznica već tradicionalno kumuje porinuću broda kojem polaznici zajedno smišljaju ime. Brod ostaje u njihovu trajnom vlasništvu, što znači da korištenje ne prestaje s formalnim prestankom radionice. U suradnji s lokalnom zajednicom, jedriličarskim klubovima i nadležnim institucijama, polaznici dobivaju priliku stjecanja jedriličarskih vještina na novosagrađenom plovilu. Budući da se svaka radionica "Male škole brodogradnje" odvija na otvorenom, na nekom od frekventnih gradskih trgova, osim direktnih korisnika postoje i oni indirektni - prolaznici koji prate gradnju broda, komentiraju radove, dodiruju sirovinu i gledaju kako se pred njima drvo pretvara u pravi brod u kojem će, petog dana radionice, kao dio programa "Zaplovimo!", polaznici isploviti u luci. Broj ovih korisnika je 4000 do 20 000, ovisno o lokaciji, a poseban interes pokazuju za projekcije filmova vezanih za prethodne radionice i brodograditeljsku baštinu koji se projiciraju na video zidu tijekom ukupnog trajanja radionice.

MEDIJSKA POKRIVENOST

Osim sudjelovanja u lokalnim glasilima (Novi list, Slobodna Dalmacija, Dubrovački list, Dubrovački vjesnik, Krčki val...), na web portalima (iJedrenje, Yacht in Croatia, Adriatic sailor, Burza nautike, Plovila.hr...), na gradskim web stranicama (dubrovnik.hr, korcula.hr, krk.hr,crikvenica.hr...), na radiju (HR radio Pula u emisiji Pomorska večer i Plavi val, radio Krk, radio Korčula, HR radio Dubrovnik, HR radio Zadar ) te televizijskim postajama, u 2013. godini "Mala škola brodogradnje" polučila je i širi, nacionalni interes. Predstavljena je, primjerice, u emisiji More, specijaliziranoj emisiji na prvom programu Hrvatske televizije, za koju je emitiran prilog iz Orebića, dubrovačka priča dobila je minute u istoj emisiji također na HTV-u, a radionica je predstavljena i u podnevnom Dnevniku, emisiji Dobro jutro Hrvatska (HTV) te večernjem Dnevniku Nove TV. O radionici iz Dubrovnika je objavljena reportaža u specijaliziranoj publikaciji za nautiku, časopisu "Otvoreno more".

RADIONICE U 2013. GODINI
1. KRK (31.05. - 04.06.2013.) U suradnji s Turističkom zajednicom grada Krka, Gradskim poglavarstvom, komunalnim poduzećem Vecla, Frigusom Vecla d.o.o. i Centrom za kulturu, StolArtova radionica, dio projekta udruge Mreža, od 31. svibnja do 4. lipnja održala je Malu školu brodogradnje namijenjenu polaznicima Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan". Minijaturno brodogradilište izvrsno se uklopilo u program proslave Svetog Kvirina, zaštitnika grada i Krčke nadbiskupije. Nakon svete mise, na blagdan sveca zaštitnika, gotov brod svečano su porinuli mali Krčani koji su ga, pod stručnim vodstvom odraslih, vlastitim rukama sagradili. Kao dobar podsjetnik na život predaka otočana. Sretna im bila plovidba!

2. OREBIĆ (17.07. - 21.07.2013.)
U Pomorskom muzeju u Orebiću, otvorenom 1957. godine, nalazi se zbirka oko tisuću eksponata što su ih velikim dijelom darovale pomorske obitelji tog kraja. Orebić od samog utemeljenja u 15. odnosno 16. stoljeću živi s dalekim morem. Gotovo svaka obitelj dala je ponekog moreplovca koji bi isplovio na pučinu u jedrenjaku izgrađenom na Pelješcu. Od 17. stoljeća brodograditeljske obitelji sve su moćnije, a krajem 19. stoljeća Pelješko pomorsko društvo može se pohvaliti s čak 33 prekooceanska jedrenjaka. Bogatu kapetansku tradiciju Orebića pred Pomorskim je muzejom od 17. do 21. srpnja svojim polaznicima približila ''Mala škola brodogradnje'' u sklopu koje su djeca brodograditelji osmislili i realizirali barku dugu dva i pol metra. Gradeći vlastiti brod mali su se polaznici povezali s vremenom kada svijet nije bio globalno selo, a nautičku milju bilo je teško prevaliti. Iskustvo gradnje broda ovdje je mnogo više od igre. Paralelno s ''Malom školom brodogradnje'' 21. srpnja na istom se prostoru održala ''Noć pomoraca'' - fešta kojom je Orebić otplovio daleko u prošlost.

3. LUMBARDA (10.08. - 15.08.2013.)
Na Veliku Gospu, dan uoči Svetog Roka, u sklopu Lumbarajskih užanci, porinuta je drvena barka koju su sagradili polaznici "Male škole brodogradnje", pravog mini-škvera StolArtove radionice. Kako i dolikuje, brod je dobio ime zaštitnice Lumbarde, Mala Gospa, a dodijeljena mu je i ekskluzivna registarska oznaka LU-0002, što znači da je riječ o drugom brodu sagrađenom u Lumbardi. Nakon blagoslova Male Gospe, sve je bilo spremno za porinuće, točno u podne. Uz mnoge domaće i furešte te prisutnost izvrsnih domaćina, prof. dr. sc. Roka Markovine, predstavnika TZ-a i općine, brod je zaplovio praćen pjesmom. Prvi su na plovidbu krenuli mali brodograditelji, a pridružile su im se i ostale brodice, sagrađene u sklopu ranijih radionica. Lumbarajski porat postao je prava minijaturna luka.

4. CRIKVENICA (24.08. - 28.08.2013)
Nakon samo četiri dana gradnje, u srijedu, 28. kolovoza predvečer, na prepunoj crikveničkoj rivi predstavljena je Crkveniškinja, dražesna i originalna batana s latinskim jedrom, duga 2,4 metra.Brodicu su u sklopu "Male škole brodogradnje", izgradile marljive dječje ruke. Mali kreativni brodograditelji Lucija Biondić, Klara Brajković, Franka Gašparović, Sonja i Iva Gazilj, Roko i Dino Katnić, Toni Pelić, Nola Posarić, Marijan Šiftar i Jure Šimić, znatiželjno su upijali teorijska znanja, a potom zasukali rukave i prihvatili se posla.Posjetitelji Facebook stranice TZG Crikvenice Crikvenica (Croatia) su, od 5 ponuđenih imena (Crkveniškinja, Kirica, Sarag, Kotorka, Vavik parićana), izabrali ime Crkveniškinja.Kiša koja je neumorno padala tijekom jutra, poslijepodne je ipak ustupila mjesto suncu koje je radosno obasjalo i pozdravilo novu crikveničku morsku kraljicu.Crkveniškinju je, uz brojne oduševljene goste i stanovnike Crikvenice i okolice, blagoslov crikveničkoga župnika Slobodana Bunoze te prigodne riječi direktorice TZG Crikvenice Marijane Biondić, na prvi susret s morem ispratila i njena počasna kuma Slavica Car Frišova, i sama Crkveniškinja.Ovogodišnji će Ribarski tjedan, uz lijepa sjećanja na brojna zabavna događanja, druženje i ukusne riblje specijalitete, zadržati i trajan podsjetnik - malu drvenu batanu Crkveniškinju, koju zasigurno očekuju brojne morske pustolovine.

5. DUBROVNIK (21.09. - 25.09.2013.)
Porinućem drvene jedrilice Sveti Vlaho na Porporeli 25.09.2013. je zaključena petodnevna kreativna radionica drvene brodogradnje StolArt-a koja je okupila 15 učenika dubrovačkih osnovnih škola Lapad i Marin Getaldić. Mali kalafati brodicu su sami izradili i odabrali joj ime po dubrovačkom svecu zaštitniku, a sve s ciljem popularizacije tradicionalne brodograditeljske struke koja je i na Jadranu na rubu izumiranja.Radionica za osnovce do 15 godina održana je u organizaciji udruge Dupinov san te suorganizaciji udruga Porporela i Drvo mladih Bonsai i Pomorskog muzeja uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture grada Dubrovniku. Mali brodograditelji do porinuća Svetog Vlaha u improviziranom škveru na Porporeli radili su svakodnevno u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni.StolArtova radionica odvija se već četiri godine na različitim lokacijama diljem jadranske obale i otoka, a podučava djecu osnovnoškolskog uzrasta kako sagraditi drveni brod. Program je u potpunosti otvoren prema građanima, turistima te zaljubljenicima domaće tradicijske baštine. 

Izvor: StolArt