• hr
  • en
  • de
  • it

Maestrala - ni za lijek

Čekalo se do 17 sati i - označen je start, iako vjetra nije bilo. Partilo se po bonaci. Što drugo učiniti...

Lijepo sunčano vrijeme, bonaca bez daška vjetra. Prekrasno za turiste, kupače na plažama, a velika pošast za jedriličare. Ničim gorim usud ih ne može kazniti. Trebali bi i žele jedriti, a vrijeme im to ne dozvoljava. Nevažno je pritom radi li se o velikoj regati na svjetskoj razini, nekom lokalnom natjecanju ili smotri i regati tradicijskih barki na jedra, kakva je upriličena u Mošćeničkoj Dragi. Tradicionalna, peta po redu, u sklopu projekta očuvanja pomorske, ribarske i brodograđevne baštine našeg zavičaja. Regata na kojoj sudjeluju samo drvene barke opremljene tradicijskim jedrima, a to su oglavno, latinsko, sošno, strmo. Organizatori - Katedra Čakavskog sabora, Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga učinili su sve što treba kako bi se gosti u njihovoj sredini što bolje osjećali i još bolje jedrili. Sve su poduzeli, samo vjetar nisu naručili.
Start su zakazali u 14.30 sati, znajući da upravo tada njihovim akvatorijem počinje puhati maestral. U pravilu tako biva svakog ljetnog dana, ali je jučer željeni vjetar iznevjerio. Nije zapuhao, a njegova najava nije bila vidljiva niti na dalekom horizontu. Uslijedila je odgoda starta do 15 sati, pa sljedeća odgoda do daljnjega. A od vjetra ni slabašnog daška što bi vjetrokaz pomaknuo. Posade 25 barki strpljivo su čekale, netko u hladovini pod tendom na rivi, drugi u sjeni jedara, a neki i na vrelom suncu.
Već proteklih dana meteorološke prilike nisu slutile na dobro. Čitavog tjedna pravog maestrala nije bilo, pričali su nam neki Dražani nekoliko sati prije zakazanog starta. Nadali su se svi, a nikako da zapuše. Čekalo se do 17 sati i - označen je start, iako vjetra nije bilo. Partilo se po bonaci. Što drugo učiniti, zar ljude i njihove barke poslati kućama, a da se od obale nisu otisnuli.
- Pokušat ćemo nekako doći do prve bove, pa onda na vesla prema cilju. Neka sudionici pokažu mornarske vještine, kad ne mogu jedriličarske, komentirao je rezignirano Robert Mohović, predsjednik organizacijskog odbora, istodobno i sam jedriličar u kvarnerskom gucu, s kojim je točno prije godinu dana jedrio na Atlantiku, u francuskom Brestu.
Da mu je barem zapuhao tamošnji vjetar!

Izvor: www.novilist.hr