• hr
  • en
  • de
  • it

Lukobran opasan za ljude, a za sanaciju nema novca?!

Dvije godine prošlo je od jakog nevremena u kojem je oštećen 220 metara dugačak lukobran luke Rovenska u Velom Lošinju sagrađen davne 1856. godine. Iako su manji zahvati rekonstrukcije učinjeni na vanjskom dijelu lukobrana, unutarnji dio koji gleda prema uvali Rovenska u jednom je dijelu odronjen te predstavlja opasnost za ljude. Radi toga je postavljena tabla na samom pristupu lukobranu o zabrani plivanja i skakanja u more, što je prema važećim propisima uobičajeno za sva lučka područja, no i o zabrani pristupa svim osobama. Pitanje je hoće li jedna tabla upozorenja biti dovoljan signal ljudima, posebice turistima koji ljeti »okupiraju« obližnju plažu, da ne odlaze na lukobran. Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli ističe kako je rekonstrukcija lukobrana prioritet svih prioriteta. To je izvanredna situacija, reći će Cappelli, kao kada kontinent pogode poplave, otoku nevrijeme nanese štetu na obalnom rubu i ne može se reći da rješenje treba čekati dok papiri budu gotovi. Upravo takav stav naspram ovog problema ima Gracijano Petrinić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj pod čijom je ingerencijom lukobran Rovenska. Kaže kako je u tijeku izrada izvedbenog projekta te da se obnova ne može očekivati u dogledno vrijeme budući da je potrebno poštovati procedure i vremenske rokove, među ostalim i javnog natječaja za izvođenje radova. Prije raspisivanja natječaja ključno je osigurati sredstva financiranja, a Petrinić objašnjava kako tri milijuna kuna, koliko smatra da će biti dostatno za kompletnu rekonstrukciju starog lukobrana - nema. U tom smislu očekuje pomoć Grada i Županije.
- Trenutno novca nemamo, kandidirali smo hitnu sanaciju lukobrana prema Gradu i Županiji na Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava radi gradnje i održavanja lučke podgradnje PGŽ pa ćemo vidjeti. Natječaj ćemo raspisati tek kada zatvorimo financijsku konstrukciju, kaže ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Gracijano Petrinić.

Župan obećao pomoć
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina za nedavnog je posjeta Lošinju gdje se sastao s gradonačelnikom Garijem Cappellijem dao zeleno svjetlo. Županija će, potvrdili su nam, uskočiti s pomoći oko milijun kuna.
- Župan je obećao pomoći. Već dugo upozoravam i apeliram na ovaj problem. Procedura mora postojati, slažem se, ali nemojmo biti robovi administracije i izvlačiti se da nije bilo gotovog projekta. Situacija je alarmantna i treba sjesti za stol i pitanje odmah riješiti, smatra Cappelli jer »sve drugo može čekati«.
- Lukobran treba riješiti po hitnom postupku, ljudski životi su u pitanju i želimo izbjeći crni scenarij nakon kojeg bi se pitali tko je odgovoran. Ako treba Grad će preusmjeriti sredstva iz drugih projekata. Meni bi bilo ljepše da smo farbali osam fasada, ali ovo je prioritet, zaključuje gradonačelnik Malog Lošinja.
Iz Lučke uprave Mali Lošinj napominju kako čine sve što je u njihovoj moći. Ističu kako je lukobran luke Rovenska neiskoristiv za komunalni i sezonski vez te da od osnutka Županijska lučka uprava Mali Lošinj na njemu nije uprihodovala niti kune, dok je za dosadašnju sanaciju na lukobran utrošeno 750 tisuća kuna.

»Klimavi« blokovi
- Sanacije su izvođene 2002., 2003., 2012. i 2013. godine. Na lukobran luke Rovenska 2010. je stavljeno lučko svijetlo. S obzirom na stanje lukobrana luke Rovenska ŽLU Mali Lošinj poduzela je u 2014. godini mjere hitne sanacije lukobrana i izradu Izvedbenog projekta sanacije predviđenu Planom nabave za 2014. Prvi dio sanacije kamenometa lukobrana luke Rovenska izveden je početkom ove godine kojim je ugrađeno 80 tona kamenih blokova težine od jedne do dvije tone kako bi se zaštitio najslabiji dio kamenometa. Isto tako potpisan je i realiziran Ugovor za dodatnu zaštitu, popunu kamenometa lukobrana luke Rovenska kamenim blokovima ukupno 150 tona, stoji na službenim stranicama ŽLU Mali Lošinj na koje nas je uputio ravnatelj Gracijano Petrinić. Obilaskom lukobrana na vlastitu odgovornost uočili smo sanaciju na vanjskom dijelu, postavljeno lučko svjetlo, no i ono se nalazi, kako fotografija pokazuje, na »klimavim« kamenim blokovima.

Izvor: www.novilist.hr