• hr
  • en
  • de
  • it

Luka Ploče priprema se za EU i schengensku granicu

Djelatnici tvrtke "Luka Ploče gradnja" u pločanskoj luci grade graničnu inspekcijsku postaju za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, vrijednu 12 milijuna kuna, koja se financira europskim novcem i sredstvima iz hrvatskog proračuna. Koncesiju na 50 godina za posebnu upotrebu pomorskog dobra za zemljište na kojem je već završena infrastruktura, dala je Lučka uprava Ploče, uz suglasnost Vlade.
Gradilište objekta u Pločama, kao i cestovni i željeznički granični prijelaz kod Metkovića te nove granične objekte koji se grade po standardima EU-a obišli su stručnjaci iz uprava Europske komisije (EK) za proširenje, za sigurnost zdravlja i potrošača, te za oporezivanje, predstavnici resornih ministarstava iz Hrvatske i BiH te dužnosnici Carine i Lučke uprave.
Prije toga u Bruxellesu je, na ministarskoj razini, održan sastanak između Hrvatske, BiH i EK o temi zajedničkog upravljanja granicom. Na temelju statističkih podataka dostavljenih od naše zemlje i BiH, EK je obavio procjenu mogućnosti uvoza proizvoda životinjskog podrijetla iz trećih zemalja kroz luku Ploče za tržište susjedne nam države, kao i izvoza takvih proizvoda iz BiH preko graničnoga prijelaza Metković i kroz pločansku luku prema trećim zemljama.
Svrha misije EK je raspraviti tehničke aspekte provoznih postupaka u području sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne inspekcije, kao i carinskih kontrola, te potrebne mjere procjene i smanjenja rizika, kao i načina prijevoza i pouzdanog vremenskog planiranja, što bi u konačnici trebalo omogućiti poseban tranzitni režim najkasnije 1. srpnja 2013. godine.
Dr. Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, istaknuo je kako će novi objekt značajno povećati konkurentnost luke jer će se ubuduće roba koja podliježe veterinarskom i fitosanitarnom nadzoru moći uvoziti u Hrvatsku, kao buduću članicu EU-a, te izvoziti u druge zemlje Unije morskim putem samo preko Ploča i Rijeke. Nakon završetka radova, granična inspekcijska postaja bit će povezana s europskim uredom za inspekciju sa sjedištem u Irskoj.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr