• hr
  • en
  • de
  • it

Luka Dubrovnik preuzima prijevoz putnika s kruzera

Tvrtka Luka Dubrovnik d.d. odlučila je ove godine iskoristiti koncesiju koju plaća već tri godine te prevoziti putnike s kruzera od sidrišta kod otoka Lokrum do starog Porta iako nema ni jedan adekvatan brod. Stoga je direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed za taj posao potražio partnere, brodove JU Rezervat Lokrum i tvrtke Adriana Nika Miljasa što je razljutilo druge vlasnike malih brodova koji bi također sudjelovali u tom poslu.

S čime će prevesti 4000 putnika?
Ove sezone pred Lokrumom se očekuje 39.000 putnika, pa bi za prijevoz do Grada sukladno sličnim cijenama u Grčkoj, kruzeri trebali platiti oko 700.000 kuna.
- Logično je da se to obavlja preko nas budući da nitko drugi tu koncesiju ne može dobiti. Mi nemamo brodova, pa smo htjeli u posao uključiti domaće brodare koji imaju prikladne brodove. Po ugovoru o koncesiji mi imamo pravo uzeti partnera. Jedini na našem području koji ima više brodova prikladnih za tendering je Miljas. On ima osam brodova za 40-ak putnika i jedan katamaran od 120 putnika i to je ono što je za početak dovoljno. No, nije ničim ograničeno da nam onaj koji ima prihvatljiv brod, da ponudu - kaže Memed te poručuje kako su još prošle godine o tome obavijestili agencije koje posluju s kruzerima.
Poručuje kako Lučka uprava ne treba strahovati da će ostati bez prihoda i kako im agencije ne mogu govoriti kako raditi.
- Već 20 godina se dopušta da prijevoz obavljaju kruzeri sa svojim brodovima, a od toga hrvatski građani nemaju ništa - navodi Memed. Frano Pitarević iz agencije Jadroagent kaže kako će ravnatelj ŽLU-a na kraju odlučiti hoće li dati Luci Dubrovnik da prevozi putnike brodovima koje ona nema.
- Brodar treba najmanje dvije godine unaprijed izračunati koliko ga stoji luka, a ni Miljasovi brodovi nisu adekvatni za prijevoz putnika. Kako će iskrcati brod od 4000 ljudi bez brodova? Trebalo bi nabaviti najmanje šest tendera od 150 putnika i koji su adekvatni brodskim platformama, a ne brodove na koje ne mogu ući ni invalidi niti starci - tumači Pitarević, dodajući kako U Hrvatskoj nema zakona koji bi branio kruzerima korištenje svojih tendera.

Već su ugovorene cijene
Gradonačelnikov savjetnik za pomorstvo Rikard Rossetti pak drži kako je moguće zabraniti upotrebu brodskih tendera te misli kako u Dubrovniku ima brodara koji su sposobni obavljati taj posao, a prvenstveno je to Miljasova tvrtka.
- Oni imaju desetak brodova koji bi to mogli obaviti ako je jedan brod, no ako su dva to bi već bilo diskutabilno. Međutim, užanca je u Grčkoj da kada brod spusti svoje tendere da isto plaća koncesionaru, jer ako koncesionar nema dovoljan kapacitet putnici će čekati - kaže Rossetti.
- Nije isključeno da bi to već za ovu godinu moglo dobro funkcionirati, no jasno je da osim Miljasa ovdje nitko drugi nema potrebne brodove - dodaje.
Ravnatelj ŽLU-a Željko Dadić ocjenjuje kako je inicijativa Luke kvalitetna no potrebno je, kaže, zadovoljiti kapacitete. Tu su i već ranije ugovorene rezervacije, cijene, pa nije prihvatljivo brodarima uvoditi dodatne troškove pred sezonu.
- Osim posebno izgrađenih brodova tu su i police osiguranja za te zahtjevne operacije. Kapaciteti s kojima računa Luka sada nisu dovoljno kvalitetni, no, o tome još treba razgovarati - kaže Dadić.
- Ovdje se radi o podkoncesiji jer Luka nema svoje brodove, ne zadovoljava kapacitete jer ne može to svatko raditi. U budućnosti bi to trebali riješiti kupnjom brodova. Pojašnjava kako Rezervat Lokrum može raditi taj posao i ugovarati ga izravno s agencijama, jer je Porat luka otvorena za javni prijevoz.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr