• hr
  • en
  • de
  • it

Lučki redar u lokalnoj lučici prijeti mještanima i turistima

Nakon lanjskog slučaja Rosuje - kad se zaštićeni zeleni pojas uz more pokušalo prodati građevinskim investitorima uz blagoslov bivšeg načelnika Omišlja Tome Sparožića - mještani Njivica ponovo su stali u obranu javnog interesa. Sada se pak građanskom predstavkom bune protiv nejasnog i netransparentnog sustava dodjeljivanja komunalnih vezova u lokalnoj lučici i samovolje lučkog redara. Pedesetak mještana u svojoj predstavci konstatira: »Lučica u Njivicama svojim dosadašnjim (ne)radom nije u skladu sa zahtjevima, mogućnostima, željama i potrebama naseljenog primorskog turističkog mjesta kojem je more, obala, plaža, naravno uz lučicu, uvjet i temelj razvitka, a i postojanja.«

Bitka za vez
Naime, lučicom u Njivicama sa 110 vezova gospodari tvrtka Pesja Nautika koja je u stopostotnom vlasništvu Općine Omišalj. Koncesionar Pesja Nautika lučicu je pak dala na upravljanje lučkom redaru, umirovljeniku Predragu Simiću zvanom Rinčicu. Mještani s barkama u Njivicama posebno su ogorčeni na ponašanje redara Simića; njegovo ophođenje je, prema njihovim riječima, ispod svake civilizacijske razine.
»Zasigurno, svi mi imamo odgojem stečene uljudbene i civilizacijske navike koje, nažalost, kod lučkog redara ne prepoznajemo ni mi korisnici komunalnih vezova, a još manje turisti koji došavši na odmor nailaze na nesusretljivost i bahatost, pa i prijetnje fizičkim obračunom i smrću, Predraga Simića«, stoji u građanskoj predstavci koja je adresirana općinskom vijeću Omišlja.
Ogorčeni činjenicama da je policija nekoliko puta pozivana zbog Simićevih verbalnih i fizičkih prijetnji, o čemu postoji i nekoliko desetaka pisanih izjava domaćih i stranih vlasnika plovila, mještani Njivica Željko Frankić i Marijan Slepčević - inače i sami vode bitku za komunalni vez u Mandraču - kažu nam da im nije jasno zbog čega odgovorni ništa ne poduzimaju.
- Ovakvo ponašanje komunalnog redara očito nailazi na njihovo razumijevanje, pa i podršku. Ustvari, mi ne znamo tko je ovdje kome nadređen; nama se čini da je Predrag Simić županijskoj Lučkoj upravi Krk i koncesionaru Pesja Nautika. Kako bilo, izvjesno je da nekakav odnos među njima postoji; vezovi se naplaćuju bez računa, a cijene su nejasne i netransparentne. Osim toga, uvedeno je obavezno »uređenje« vezova!? Premda ukazujemo na sve ove evidentne nepravilnosti u radu lučkog redara i koncesionara, nadležni ništa ne poduzimaju. Dapače, sve se zataškava, kazuju nam Frankić i Slepčević koji traže i odgovornost ravnateljice županijske Lučke uprave Krk Dijane Mihaljević.

Povlašteni vikendaši
Naime, podsjećaju da je 1999. godine Primorsko-goranska županija osnovala osam lučkih uprava - pa tako i onu na Krku - koje bi se upravo i trebale baviti upravljanjem, održavanjem, korištenjem i izgradnjom luka.
- Ravnateljica Mihaljević odavno je upoznata sa situacijom ovdje u lučici. Međutim, nju sve to previše ne zanima. Umjesto da uvede red, prijeti mi da ću i ja ostati bez veza ako ne povučemo ovu građansku predstavku, kaže nam njezin inicijator Željko Frankić.
Lučica u Njivicama, kao i većina njih na Jadranu, podijeljena je na komercijalne i komunalne vezove. Međutim, Frankić i Slepčević upozoravaju da praktične podjele zapravo ni nema. Odnosno, ne vidi se razlika između cijenom povlaštenih vezova za mještane od onih skupljih u turističke svrhe. Napominju pritom da su i strani državljani korisnici komunalnih vezova, dok su u isto vrijeme neki mještani Njivica prisiljeni plaćati skupe komercijalne vezove. Također, veliki problem vide u tome da je gotovo polovina komunalnih vezova dodijeljena vikendašima koji plovila drže u moru 2-3 tjedna na godinu. S druge strane, kaže Slepčević, ima mještana koji se barkom koriste tijekom cijele godine, a nemaju pravo na komunalni vez.
- Među njima sam evo i ja; vez plaćam po komercijalnoj cijeni, što godišnje iznosi oko deset tisuća kuna. Komunalni vez stoji oko 500 kuna, ilustrira nam Slepčević.

Bez pravilnika
Frankić pak kaže da vikendaši koriste najsigurniji dio lučice, dok su on, kao i još neki drugi stanovnici Njivica, prisiljeni zimi uzurpirati vezove vikendaša jer su oni puno sigurniji.
- Međutim, ti vezovi ostaju od vikendaša i moramo se maknuti onda kada oni dođu. Problem predstavlja i to što su barke ovdje vezane bez ikakvog reda; nema logike da su na vezovima barke s plitkim gazom, a mogu biti one s dubljim. Postoje vlasnici komunalnih vezova koji godinama svoju barku nisu ni odvezali, a kamoli na njoj isplovili. Osim toga, neke se barke uopće ne održavaju pa predstavljaju ruglo za mjesto. Postoji nekoliko slučajeva da ugovore o korištenju komunalnog veza imaju oni koji nikada nisu barku ni imali. U Njivicama komunalni vez imaju čak i pokojnici. Da apsurd bude veći - ima i nekoliko praznih vezova. Da ne govorimo o tome da sva plovila nisu propisno osigurana i da nema pravilnika o redu u luci. On možda i postoji, ali je tajan, ogorčen je Željko Frankić.

Značajan prihod
Dijana Mihaljević pak, između ostaloga, napominje da se komunalni vezovi dodjeljuju na prijedlog Odbora za dodjelu vezova i Odluke Upravnog vijeća ŽLU Krk, a sezonsko popunjavanje trenutno slobodnih vezova je autonomija lučkog redara, sukladno Pravilniku o redu u lukama. Pri tome korisnik ne gubi pravo na svoj komunalni vez koji će, dok je slobodan, biti komercijaliziran.
- Pošto vezova nema, a zanimanja nautičara ima, vezivanje na slobodna komunalna mjesta naplaćuje se dnevno 10 kuna po dužnom metru plovila. Dakle, vlasnik barke od, recimo, šest metara dnevno će plaćati 60 kuna za vez u lučici Njivice. To je značajni prihod koji ostvaruje lučka uprava i taj novac investira se u infrastrukturu, objašnjava ravnateljica Dijana Mihaljević i napominje da se unatoč tome ne smije uzurpirati pravo vlasnika na njegov komunalni vez.

Izvor: www.novilist.hr