• hr
  • en
  • de
  • it

Lučke uprave Ploča, Igoumenitsa i Venecije na zajedničkom projektu

U Pločama je, u organizaciji Lučke uprave Ploče, održan Prekogranični seminar u sklopu aktivnosti na APC projektu koji se financira iz IPA Adriatic predpristupnog europskog fonda.
U Projektu osim Lučke uprave Ploče, sudjeluju i Lučke uprave Igoumenitsa (Grčka) i Lučka uprava Venecija (Italija) kao i dvije poznate znanstvene institucije iz Grčke (NTUA i TEIE). Lučka uprava Ploče je prva od svih hrvatskih državnih lučkih uprava pristupila kao ravnopravni partner nekom od projekta koji se financiraju iz Europskih predpristupnih fondova.
Cilj projekta je definirati i razviti protutip aplikaciju za razmjenu podataka kao što su podaci o dolascima i odlascima brodova, carinski podaci o kontejnerima, o prometu kamiona na relaciji između luka uključenih u Projektu. Time bi se pokazalo da je moguća povezanost internih lučkih informacijskih sustava koji postoje u pojedinim lukama.
S obzirom na to da je Projekt u svojoj završnoj fazi, seminar je organiziran kako bi se predstavnicima lučke zajednice u Pločama prezentirali postignuti rezultati kao i plan aktivnosti do kraja lipnja kad će Projekt i završiti. Seminaru je prisustvovalo četrdesetak predstavnika cijele lučke zajednice u Pločama (javne institucije poput carine, policije, Lučke uprave Ploče, predstavnici Grada Ploča, kao i brojni djelatnici pomorskih agencija, otpremnika, operatora, kontrolnih kuća i drugih sudionika lučke zajednice).
Skup je otvorila ravnateljica Lučke uprave mr. sc. Deša Rathman, koja je pozvala sve druge entitete u luci Ploče za zajedničko i usklađeno djelovanje na projektima od koristi za cijelu lučku zajednicu. Projekt manager i koordinator za APC projekt Svemir Zekulić, pomoćnik ravnateljice, prezentirao je najvažnije aspekte Projekta kao i značaj Projekta za cijelu luku Ploče u pogledu uključivanja luke Ploče u procese suradnje s drugim jadranskim lukama, stjecanja iskustva za učešće u drugim EU projektima, kompatibilnosti projekta Lučkog informacijskog sustava luke Ploče (PCS) s drugim lučkim informatičkim rješenjima u Jadranu i Mediteranu, kao i financijski aspekt zbog financiranja iz EU fondova.
Članovi projektnog tima Lučke uprave Ploče Darko Plečaš i Vedran Markota izložili su najvažnije karakteristike i funkcionalnosti PCS-a, kao i integraciju ovog sustava luke Ploče sa sličnim i kompatibilnim sustavima u lukama Venecije i Igoumenitsa. Kao što je poznato, Lučka uprava Ploče je prva hrvatska lučka uprava s Lučkim informacijskim sustavom (Port Community system) koji obuhvaća sve sudionike u lučkoj zajednici koji sudjeluju u procesu dolazaka i odlazaka brodova kao i dopreme i otpreme tereta razmjenom elektroničkih poruka.
Na seminaru su predstavnici drugih partnera u Projektu (Lučka uprava Venecija-Nethun, Lučka uprava Igoumenitsa, TEIE) predstavili svim dionicima u lučkoj zajednici Ploče rješenja internih informacijskih sustava u svojim lukama kao i način komunikacije na nivou svih triju luka iz tri različite države gdje se govori različitim europskim jezicima, ali su preko jedinstvene aplikacije i informatičkog sučelja u mogućnosti razmjenjivati sve potrebne podatke o brodovima i teretima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr