• hr
  • en
  • de
  • it

Lučica na Špinutu dobila plavu zastavu



Plava zastava zavijorila se i u prvoj sportskoj marini na Jadranu, i to splitskoj, špinutskoj. Prestižna europska oznaka čistoće, ljepote i organiziranosti dodijeljena je lučici o kojoj skrbi Pomorsko športsko društvo "Špinut", s čijim smo direktorom Ivanom Vučkom porazgovarali upravo na tu temu.
- Udruga "Lijepa naša" predlaže međunarodnom ocjenjivačkom sudu potencijalne kandidate. Mi smo se ove godine prijavili i prošli. Da smo se javili ranije, vjerojatno bismo je ranije i dobili - nema ni trunke lažne skromnosti kod direktora.
A i zašto bi bilo, kada 11 zaposlenika vodi lučicu ko po špagu, organiziraju procese, obavljaju radove i kontroliraju, smještaju brodove, servisiraju ih... Zna se gdje je tko, što taj radi i u svakom trenu što se zbiva s 950 morskih i 300 kopnenih vezova.
- Prije više od 37 godina ljudi su se organizirali među sobom i pokrenuli dobrovoljne radne akcije, sada udruga građana ima 950 stalnih članova, a taj se broj penje i do tri tisuće. Tri kluba rade pod PŠD-om, Klub športskog ribolova, Roniličarski klub i Jedriličarski klub - veli nam Vučko.
Glavni izvor prihoda lučice je vezarina, ali i komercijalne i servisne usluge, svake godine ulože najmanje tri milijuna kuna u obnovu i izgradnju.
- Sve što vidite oko sebe je novo, izgradili smo 425 metara dug lukobran, samo na njemu imamo 90 vezova, bila je to investicija teška 18 milijuna kuna. Sedam milijuna smo dodatno uložili u gatove, a gatova imamo dvanaest - nabraja nam direktor.
Dok se šetamo lučicom, uređenom i zelenom, jer čak je 101 maslina pronašla sebi dom unutar luke, pitamo što se zbiva i kako se odlaže otpad.
- Postavili smo zelene otoke, posebne sive i crne tankove za ulje, za akumulatore, krpe, stupe, sve to "Cian" zbrinjava. Najveći nam je problem kanalizacija, a i na nju ćemo se za dvadesetak dana spojiti - veli nam Vučko.
- Uredna infrastruktura, sigurni vezovi, osiguran pristup, invalidski pristup, zbrinjavanje otpada... Svega je tu bilo, ali sada nam je drago što smo se potrudili, jer smo dokazali da nismo neko „zabačeno sidrište", da možemo ići ukorak sa svim ostalim marinama, Plava zastava je prestiž - ponosan je direktor.
Lukobran lučice okružen je sa svih strana rigolima, a u sredini se nalaze četiri tanka, tako da doslovno niti jedna kap tekućine s tog prostora ne može pasti u more. Kada se spoje na EKO-kaštelanski sustav, doslovno će jedriličari s broda moći skočiti u more. Bez straja.

Dizalica za 45 tona
Dvije su mobilne dizalice u lučici na raspolaganju brodarima. Jedna čak 45 tona nosivosti, druga nešto manja, podiže „tek" 20 tona. Postoje još i dvije stabilne dizalice od dvije tone, odnosno devet tona nosivosti. Zanimljivo je i kako u upravi PŠD-a "Špinut" svaki korisnik može dobiti „prepaid" karticu, kojom jednostavno kasnije plaća i struju i vodu. Upravo potrošnja vode se prati elektronički, pa svakoga sata stižu izvještaji gdje je koja kap pala.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr