• hr
  • en
  • de
  • it

Lovrovići: sve je spremno za start!

Tri dana su preostala do starta prvog plova olimpijske regate. Hrvatska jedriličarska olimpijska reprezentacija je sad kompletna. A konačno je i zapuhalo, tako da je marina u Weymouthu živnula, svi su isplovili na trening. Svih osam pozicija rezerviranih za veliku i moćnu hrvatsku jedriličarsku reprezentaciju sad je popunjeno. Svoju jedrilicu klase 470 na zadano mjesto dovezli su Šime Fantela i Igor Marenić. Oni startaju tek 2. kolovoza tako da su još koji dan odmorili kući nakon odrađenih priprema i osvojenog zlata na Europskom prvenstvu početkom srpnja.

- Bili smo malo na Cresu, uživali, krstarili, putovali do Zadra cestom devet sati jer nas je taman uhvatila bura - nasmijao se Šime Fantela prenoseći doživljaje s kratkog odmora. Smiješak na licu, duboka koncentracija u očima naših majstora. Veliki zadatak i izazov je pred njima.

Nakon skoro deset dana slabog vjetra u Weymouthu i Portlandu danas je konačno zapuhalo. Cijela marina je odmah živnula, svi su jedva dočekali isploviti i malo se protegnuti u uvjetima jačeg vjetra. Svi hrvatski olimpijci danas su odradili trening.
U nedjelju 29. srpnja nakon što finaši svečano otvore olimpijsku regatu sat i pol kasnije startat će i klasa Zvijezda. Samo 15 posada steklo je pravo nastupa na Olimpijskim igrama u ovoj disciplini i sama činjenica da imamo predstavnike na startnoj listi je izniman uspjeh. Za Marina Lovrovića ovo su druge OI, prvi put je nastupio u Kini, dok mlađi brat Dan prvi put jedri među olimpijcima. Nakon što se početkom 2012. razišao dvojac Marin Lovrović/Siniša Mikuličić nastala je nova posada, braća su po prvi put zajedno sjela u Zvijezdu.

- Vrlo sam sretan što sam ovdje, to mi je bio cilj otkad sam se počeo baviti sportom, sve zaista ne može biti bolje. Marin i ja se dobro nadopunjujemo, činjenica da smo braća nam mislim pomaže, jer se dobro poznajemo, znamo jedan drugom i slabosti i pozitivne strane. - kaže 28godišnji Dan, koji će kao i stariji brat uskoro postati diplomirani pravnik. Posada Lovrović/Lovrović već je tjedan dana u Weymouthu na pripremama.
- Atmosfera je dobra, hrvatska reprezentacija dobro je raspoložena, to nam daje i motiv i inspiraciju. Siguran sam da ćemo odmah u nedjelju krenuti dobro, sve nekako vodi prema tome. Što se tiče Weymoutha organizacijski je sve na visokoj razini, vidi se da je jedrenje tradicionalni britanski sport, sve je praktično i brzo se riješava. Dan i ja smo puno radili na fizičkoj i tehničkoj pripremi, u novoj jedrilici. Cilj nam je prvih deset, na svjetskom nam je to zamalo izmaklo, bili smo 12., tu se nećemo dati! - rekao nam je Marin, sa svojih 39 godina najstariji član hrvatske olimpijske reprezentacije 2012.
Sutra će se 11 naših jedriličara pridružiti ostalim hrvatskim sportašima na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu. U Weymouthu će ostati samo Ivan Kljaković Gašpić, koji je odlučio preskočiti otvaranje.

Izvor: http://crosailingteam.hjs.hr