• hr
  • en
  • de
  • it

Love international umjesto Gardena

- Ovo nije kraj, već novi početak. Svojevrsna prekretnica na koju gledamo vrlo optimistično. U ovoj novoj eri u Tisnom želimo napraviti lagani odmak od klasične promocije festivala. Sve snage uložit ćemo u razvitak i marketing mjesta, kao jedne sjajne turističke destinacije - istaknuo je Nick Colgan, alfa i omega „The Garden" festivala, na konferenciji za medije u utorak u Tisnom kojom je službeno najavljeno posljednje, deseto izdanje te priredbe.

Novi početak u prijevodu će značiti i novi festival, koji će popuniti prazninu nastalu odlaskom „Gardena". I ne samo novi festival. O tome i drugim pikanterijama s Colganom smo popričali u privatnoj ćakuli.

- Kao što smo i najavljivali, Garden će dogodine dobiti zamjenu u vidu festivala „Love international". To će zapravo biti inačica festivala koji se svake godine održava u Velikoj Britaniji, u Bristolu. „Love international" zauzet će i „Gardenov" termin održavanja, no organizatorska palica bit će u rukama mojih mlađih kolega iz Engleske - priča Nick Colgan.
A ljubitelje elektroničke glazbe već ove godine u Tisnom očekuju brojne friškine.
- Već vam je poznato da mi izbjegavamo upotrebljavati naziv „festival". Radije govorimo o odmoru s glazbenom pozadinom. Smatramo da festivali u Tisnom to zaista i jesu. Upravo zbog toga ćemo već ove godine u određenom obujmu pokrenuti projekt „The Little Garden" - dječju verziju festivala.
Zaista nam je cilj da na ovu prelijepu destinaciju privučemo i obitelji s djecom. To možemo jedino postići širenjem spektra događanja. Ne samo glazbenih. Dakako, glazba ostaje u prvom planu. Dokaz tome je i novi festival „Movement", koji će organizirati talijanski promotori iz Torina.
Pogađate da nam je cilj privući goste iz susjedne države. Ovo ljeto poslužit će nam za svojevrsno testiranje, puštanje probnog balona. Tek iduće godine „Movement" bi trebao zaživjeti u punom sjaju. Naši suradnici s popularne Ibize pobrinut će se, pak, za povećanje smještajnih kapaciteta. Točnije, anagažirat će se oko prikolica za smještaj - dodaje Colgan.
No, „gardenovce" zasigurno najviše zanima što će to spektakularno donijeti posljednje izdanje festivala, koje će se održati od I. do 8.srpnja.
- Bilo je kao nikad teško složiti listu izvođača. No, mislim da smo izvukli maksimum. Ovogodišnji „Garden" bit će definitivno najraznovrsniji i, po broju imena, najveći dosad. Nismo bez razloga posljednje izdanje festivala nazvali „Odlazak s praskom".
Na popisu se našlo više od 150 izvođača. Kao i uvijek, zabave će se održavati i u Tisnom, i u pirovačkom klubu Barbarella's. Pripremili smo 23 „boat partyja", ali i nekoliko iznenađenja. Mnogo je izvođača koji će na festivalu nastupiti prvi put, a lijep je broj i naših stalnih gostiju. Bit će to jedan odličan spoj. Posljednjeg dana organizirat ćemo zabavu na otoku pored Tisnog. Smatram da je to idealan način da zaključimo ovu lijepu priču - kazao nam je glavni organizator festivala.
„The Garden" je u kratkom vremenu postao jedan od simbola Tisnoga. O njegovoj kvaliteti najviše govore prošlogodišnja nominacija za najbolji mali festival (European festival awards), te podatak da je Hrvatska prije nekoliko dana uvrštena na sedmu poziciju ljestvice najboljih destinacija za festivale elektronske glazbe (prema britanskoj radio-postaji „Pulse").
- Vrlo smo ponosni na te podatke. No, još više na to što smo svojim dolaskom 2006.godine animirali, pokrenuli i inspirirali hrvatsku elektroničku scenu. U proteklom desetljeću postali smo jedan od najprepoznatljivijih festivala elektronske glazbe u svijetu. Dokaz tome je i ogroman interes koji vlada za ovogodišnjim ulaznicama. Ne sumnjam da ćemo biti rasprodani. Ipak svi žele doći na rastanak - završio je dobro raspoloženi Nick Colgan.

Ivan Klarin, načelnik općine Tisno:
- Čast mi je da se Tisno, zahvaljujući Gardenu, našlo uz bok svjetskim metropolama. Ne sumnjam da će organizatori napraviti sve da posljednje izdanje festivala bude i najbolje dosad, a drago mi je čuti i da se ulaznice prodaju bolje nego prošle godine. Garden je sjajan promotor tišnjanskog turizma. S obzirom na veliki interes, očekujemo da će nas ovog ljeta posjetiti dvadeset tisuća ljubitelja elektroničke glazbe iz cijelog svijeta. Na taj način ćemo i pokriti nešto lošije prošlosezonske brojke.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr