• hr
  • en
  • de
  • it

Lošinju svjetsko priznanje za održivi razvoj

Lošinj drugoplasiran – svjetska Skal nagrada za Održivi razvoj u turizmu 2012
Skål  International Sustainable Development in Tourism Award 2012


Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, na preporuku TZ Kvarnera i UHPA-e,  dobili su još jedno značajno svjetsko priznanje - od Skål International organizacije za projekt Održivi razvoj turizma na Lošinju.

 

Ocjene su donijela tri nezavisna suca, a to su: g. Luigi Cabrini - UNWTO, direktor održivog razvoja u turizmu; g. Ed Roberts - SEALED AIR, regionalni direktor održivosti za Europu i g. Mandip Singh Soin - IBEX EXPEDITIONS INDIA, osnivač i direktor.

Skål  International je profesionalna internacionalna organizacija, svjetskih turističkih lidera iz cijeloga svijeta s ciljem promoviranja globalnog turizma i prijateljstva. Broji oko 20 000 članova u 500 klubova u 90 zemalja diljem svijeta i pridruženja je članica UNWTO – a (Svjetske turističke organizacije) čija je misija promoviranje razvoja odgovornog, održivog i pristupačnog turizma.

Već jedanaest godina međunarodna organizacija Skål dodjeljuje nagrade za Održivi razvoj u turizmu.

Ove godine nagrade su dodijeljene prilikom ceremonije otvaranja 73. Svjetskog kongresa u južnokorejskom gradu Incheonu 3. Listopada 2012. godine, pod predsjedanjem gospodina Andrewa Wooda, predsjednika Skål International Thailand.
Primarni kriteriji za vrednovanje su bili: doprinos očuvanju prirode i okoliša, očuvanje kulturne baštine, uključenost i prednosti zajednice/destinacije, edukacija, poslovna sposobnost, inovacije.

Projekt Održivog razvoja turizma na Lošinju je dobio visoke ocjene, kvalificiran je kao drugoplasirani što je velika čast budući da su prijavljeni projekti iz cijeloga svijeta, dok je prvo mjesto i nagradu osvojio Uthando (Love) iz Južnoafričke republike.

Lošinjski razvoj turizma Grada i Turističke zajednice, s kvalitetnim partnerima u destinaciji čine sjajan koncept koji je prepoznat u svijetu. Edukativni programi, poticaj razvoja ljudskog kapitala, uređena komunalna infrastruktura, briga o okolišu, prostorni planovi koji vode brigu o čuvanju prostora, kvalitetan razvoj i planiranje, visoka kvaliteta usluge, kvalitetan razvoj i budućnost destinacije elementi su koji ocjenjeni visokim ocjenama, a upravo su oni baza za razvoj lošinjskog arhiepelaga u budućnosti.

Gradu i Turističkoj zajednici ovo je još jedan od trenutaka kada dobivamo profesionalnu potporu za rad i smjer kojim vodimo turizam lošinjskog arhipelaga.

Izvor: http://www.kvarner.hr/