• hr
  • en
  • de
  • it

Loša kordinacija službi uzrok smrti otočanke

Zbog spleta okolnosti, izuzetno loših vremenskih neprilika i nepostojanja koordinacije nadležnih službi, samo 4,5 nautičke milje, koliko je elafitski otok Koločep udaljen od Dubrovnika, pokazala su se prevelikom i nepremostivom preprekom za posadu policijskog glisera PU dubrovačko- neretvanske.
Posada je, naime, unatoč velikom nevremenu hrabro isplovila kako bi s tog otoka jugozapadno od Dubrovnika u luku Gruž dovezla otočanku koja je pretrpjela moždani udar. Valovi su bili preveliki i gliser nije mogao doploviti do otoka, a kad su liječnici s remorkerom ujutro ipak stigli do otoka, bilo je već prekasno.
Događaj o kojem je riječ javnost je doznala tek nekoliko dana nakon što se dogodio, ali još uvijek nema odgovora na pitanje tko je zakazao i je li izostala valjana koordinacija službi koje su nadležne za pravodobno reagiranje u sličnim situacijama.
- Oko 1,15 sati smo 4. veljače zaprimili poziv za žurnim prijevozom s otoka Koločepa na kojeg se posada glisera uredno odazvala te je s dva djelatnika Hitne pomoći službenim gliserom isplovila u 2,30 sati. Međutim, po dolasku do Grebena, zbog ekstremno visokih valova, samo 2 NM od Koločepa, zapovjednik je u 2,45 sati javio kako ne može dalje jer su, praćeni jakim nevremenom, na otvorenom moru previsoki valovi.
Stoga su se morali vratiti u luku Gruž. Stigli su oko 3 sata i odmah o svemu izvjestili Centar 112- rekla je za naš list glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Marija Gjenero dok o samom događaju na Kalamoti, kako Dubrovlčani još nazivaju otok koločep, otočani pričaju:
- Dogodio se splet neobičnih okolnosti: liječnik s otoka se nalazio na godišnjem odmoru a zamjenskog, koji inače dolazi iz grada, te noći nije bilo da ukaže pomoć 65- godišnjoj pacijentici.
Osobno držim da bi otočanki život bio spašen da je liječnička ekipa te noći krenula s remorkerom, kojim su liječnici u 9 sati ujutro stigli na otok.
Tada je već bilo prekasno- opisao je kobnu noć predsjednik Gradskog kotara Koločepa Ivan Vuleša dodajući kako je "istovjetan ishod mogao biti i da je policija s liječnicima na otok krenula sa svojim većim brodom "Danče" a ne s gliserom".
- Lučka uprava Dubrovnik i Ministarstvo pomorstva RH ima s "Brodospasom" ugovor o "aktiviranju" remorkera koji je, međutim, ostao na vezu u luci Gruž jer te noći ni nas ni njih, koliko mi jer poznato, uopće nitko nije kontaktirao i zatražio isplovljenje- pojasnio je svoju "ulogu" ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić da bi nas pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić za odgovor o događanju sporne noći uputio na glasnogovornika DUZS.
Međutim, odgovor glasnogovornika Službe "112" telefonski nismo mogli dobiti nego e-mailom i to tek dan kasnije na dan kad je ovaj tekst već na stranicama novine koju čitatelji drže u rukama. S druge strane, zbog nedostupnosti uslijed smrtnog slučaj u obitelji, nismo mogli dobiti ni komentar ravnatelja Službe hitne pomoći Dubrovnik Luke Lulića.

Izvor: www.slobodnadallmacija.hr