• hr
  • en
  • de
  • it

LNP: Veći brod više i košta

Linijska nacionalna plovidba d.d. (LNP) već godinama povezuje otoke Šoltu i Brač katamaranskom linijom. Pritom se, kažu nam, maksimalno trude da baš ništa ne poremeti svakodnevno održavanje linije.
- Sada smo, pak, suočeni s lažima i objedama od Frane Lozića, načelnika općine Milna, i Nikole Cecića Karuzića, načelnika općine Šolta, koji uporno tvrde kako je brodar ukinuo katamaransku liniju s Bračem i Šoltom i kako je brodar preskup. Time je nanesena izravna šteta putnicima, pogotovo otočanima, ali i našoj tvrtki i našim zaposlenicima - kazuje nam Antonija Mišura, direktorica LNP-a.
Kako kaže, upravo zbog tih objeda željela je da javnost čuje i njihovu stranu priče. No, krenimo redom. Agencija za obalni linijski pomorski promet u travnju ove godine raspisala je natječaj za održavanje državne brzobrodske linije broj 9601 Split - Rogač, u kojemu se traži brod kapaciteta 250 putnika i nudi potpora od 4,2 milijuna kuna. LNP je bio jedini ponuditelj i potpisao je ugovor s Agencijom za održavanje te linije, i to katamaranom "Biševo", kapaciteta 325 putnika, za potporu nižu od 300.000 kuna od propisane natječajem.
- Dakle, liniju održava brod znatno većeg kapaciteta, a jeftiniji za državu. LNP je mogao liniju održavati i manjim brodom, kao i dugi niz godina, s obzirom da je prosječan broj putnika u sezoni 80, ali mi ne sudjelujemo u kreiranju natječaja - pojašnjava Mišura.
Podsjetimo, priča o navodno prijeko potrebnom većem brodu je počela usred prošle sezone.
- Tada je Agencija, na čelu s tadašnjim ravnateljem kap. Ivanom Franičevićem i Županija, s tadašnjim županom Antom Sanaderom, doslovno namještala posao tvrtki "Kapetan Luka" za brod kapaciteta 250 putnika, što je bilo sasvim nepotrebno za otprilike 80 putnika po putovanju, i to u sezoni. Četiri mjeseca nakon što je "Kapetan Luka" uposlio svoj novi brod "Krilo Carbo" na liniji Mali Lošinj - Cres - Rijeka, a linija Split - Rogač im se pokazala neisplativom, odustaju od održavanja te linije i nešto kasnije Agencija raspisuje novi natječaj na koji se jedino javlja LNP - oštro će Mišura.
Na sve ove događaje, kaže nam, reagirali su i zaposlenici LNP-a, te su prijavili cijeli slučaj nadležnim institucijama, ali postupak je još uvijek u tijeku.
- Sada su u problemu i Agencija i Županija i načelnici, jer veći brod više i košta, ali su o tome trebali misliti kada su određivali kapacitet broda za ovu liniju - dodaje nam direktorica Mišura.
Zaključuje kako je LNP spreman održavati dodatna putovanja na državnoj liniji Split - Rogač katamaranom "Biševo", dakle većim i skupljim brodom, prema zahtjevu Agencije, ali regulirano ugovorom s općinama, po cijeni koja je ekonomski prihvatljiva, odnosno koja pokriva sve njihove troškove poslovanja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr