• hr
  • en
  • de
  • it

Linićeva nautička ofenziva donijela 303 milijuna kuna

Nakon preupisa plovila pod hrvatsku zastavu, akcije završene 31. svibnja, državni proračun je na ime carine i poreza (povlašteni PDV od pet posto) uprihodio čak 303 milijuna kuna, službeni su podaci Carinske uprave Ministarstva financija. Pri tome je pod hrvatsku zastavu prešlo ukupno 4130 plovila, vrijednih 4,4 milijarde kuna, a na njih je plaćena carina u iznosu od 76 milijuna kuna i PDV u vrijednosti od 227 milijuna kuna.
Tako je Ministarstvo financija jednim pametnim potezom u državnu blagajnu pribavilo pozamašnu svotu (jedna trećina proračuna Ministarstva kulture ili tri četvrtine novca potrebnog da se omogući besplatno studiranje svim dobrim studentima), koja će svakako više nego dobro doći nacionalnom proračunu u ove teške financijske dane.

Iskoristili pogodnosti
Pri tome je plaćeno 43 tisuće kuna nameta za plovila na napuhavanje do mase od 100 kilograma, 1,2 milijuna kuna za plovila na napuhavanje mase veće od 100 kilograma, dok je za jedrilice za plovidbu morem plaćeno 30,6 milijuna, a za ostale jedrilice 12 milijuna kuna.
Za motorna plovila za plovidbu morem uplaćeno je ukupno 203 milijuna kuna, ostala motorna plovila do 7,5 metara duljine su proračunu donijela šest milijuna kuna, a ostala motorna plovila duljine veće od 7,5 metara čak 47 milijuna kuna.
Od ostalih plovila je uprihođeno još 2,7 milijuna kuna, a informacije kažu kako bi zanimanje za plovidbu pod hrvatskom zastavom bilo još veće da nije bilo nesporazuma oko kriterija po kojima se moglo ući u ovaj proces. Tako je zbog komplicirane procedure i različitih tumačenja odustalo nekoliko stotina vlasnika, a posljednjih dana preupisa carinici su radili i subotu i nedjelju, pa čak i na državni praznik, što govori o velikom interesu stranaca.
Nerazjašnjena pitanja odnosila su se na obračunavanje PDV-a od 25 posto na izvanbrodski motor, kao da to nije sastavni dio broda, procjene na temelju kataloga ili računa, te uplate pologa prije carinjenja, a zbog brojnih nejasnoća iz Bruxellesa je 19. ožujka u Carinsku upravu stiglo tumačenje na trideset stranica s konkretnim primjerima i načinima postupanja. Na žalost, taj je dokument na službenim stranicama Carine objavljen tek sredinom svibnja, što je, kako je ispalo, za mnoge bilo prekasno.
Tako se tek na kraju razjasnilo da je uvjet za potpuno oslobađanje od PDV-a osam godina boravka u Hrvatskoj, a ne starost plovila, i da su proces preupisa mogli iskoristiti i oni sa zastavama poput Delawarea, a ne samo EU-a.
Branimir Mađer iz Sektora za turizam HGK ustvrdio je kako su od prvog dana bili aktivno uključeni u provedbu ove mjere Vlade, s osnovnom zadaćom informiranja svih zainteresiranih strana radi pravodobnog uklanjanja eventualnih poteškoća.
- Održali smo čitav niz koordinacijskih sastanaka nadležnih institucija, do današnjeg dana odgovoreno je na gotovo tisuću pisanih upita, poslane su obavijesti i informacije na tisuće adresa, a cijelo vrijeme bili smo dostupni telefonskim putem. Naravno, realizacija jedne ovakve mjere bila je vrlo zahtjevna i složena, posebno imajući na umu činjenicu da sve institucije i službe uključene u proces preupisa istodobno prolaze kroz proces usklađivanja s pravnim stečevinama EU-a - istaknuo je Mađer.
Osim jednokratne uplate u proračun, preupis je u Hrvatsku doveo nove porezne obveznike koji će, kao i ostali građani, ubuduće redovito sudjelovati u plaćanju svih vrsta nameta, poput poreza na imovinu.

Ercegovac: Zarada od vezarine i održavanja
Boško Ercegovac iz Ministarstva pomorstva izjavio je kako će, pak, dugoročna korist biti višestruko veća jer se u obzir treba uzeti podatak da se na vezarinu i održavanje troši oko 10 posto vrijednosti broda, što bi značilo godišnji prihod od nekoliko stotina milijuna kuna koji će sigurno ostajati kod nas.

ACI gradi nove marine
ACI se ozbiljno planira širiti, barem tako najavljuju iz njegove Uprave, predvođene Brunom Bonifačićem. Prvi projekt im je nova marina u Slanom, u Dubrovačkom primorju, koja će biti izgrađena do sljedeće sezone kao 22. marina u ACI-jevu lancu.
Nadalje, ACI je zainteresiran za "12-13 potencijalnih lokacija za buduće ACI marine u području lokalnih koncesija, te je dodatno izvršena prostorna analiza osam-devet lokacija bivših vojnih baza pozicioniranih uz more, interesantnih za razvoj marina za megajahte", informacija je koju nam je u ime čelništva tvrtke proslijedila Gracia Krainer, ACI-jeva direktorica korporativnih komunikacija i marketinga.

Mađer: Nismo strahovali zbog crnogorskih marina
Postojala je i opcija premještanja plovila u druge nečlanice Europske unije. Mnogi vlasnici marina strepili su od odlaska brodova u druge države. Jedna od takvih je Crna Gora, koja se nametnula s lukom Porto Montenegro. No, u HGK ističu kako Crna Gora u tom smislu zapravo nije bila realna prijetnja Hrvatskoj.
Branimir Mađer pojašnjava zašto: "Postojala je bojazan, ali Crna Gora ni nema dovoljno kapaciteta da bi primila sva ta plovila koja se nalaze u Hrvatskoj. Vlasnicima plovila, a tu govorim 50 posto o Austrijancima i Nijemcima, odgovara geografski položaj Hrvatske. Duboko smo u europskom kopnu, oni su jako blizu i nekako je prirodno da ostanu u našim marinama."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr



 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   22.02.2024. - 25.02.2024.
  •   01.05.2024. - 04.05.2024.
  •   14.02.2024. - 18.02.2024.

E-mail adresa:

Fotogalerija