• hr
  • en
  • de
  • it

Lijepi Gossip od mahagonija

Prazničnu šetnju marinom podstranskog hotela "Le Meridien Lav", koja je sve do nedjelje sjecište sedmog izdanja sajma Dani hrvatske male brodogradnje te prvog Sajma turističkih atrakcija, upriličili su mnogi Splićani, ali i brojni turisti. Neradni dan privukao je tako mnoge da zavire u brojne štandove opreme, popnu se na plovila i provjere što to nude naši brodograditelji, jer među sedamdesetak izlagača njih 30 je "doplovilo".
I među brodovima, svi s oznakom "made in Croatia", moramo priznati, najviše pažnje privukao je ljepotan od mahagonija: dug 6,40 m, širok 2,40 m, kojeg do maksimalne brzine od 38 milja pokreće motor od 130 KS. Riječ je o samogradnji imena "Gossip", nastaloj u jednoj omanjoj garaži u Kaštel Novom.
- Tri godine nam je trebalo da složimo rebro po rebro west systemom epoksid i napokon imamo svoj brod. Pravi lipotan, zar ne? - sa šampanjcem u ruci govori nam duo brodograditelja ovog fishermana, Marko Gotovac, 27-godišnji stolar, i Ivica Jukić, 45-godišnji prodajni predstavnik. Upravo je ovaj potonji izabrao tip broda, svidjela mu se, naime, linija fishermana iz Sjeverne Karoline, pa su po originalu napravili samo korito, dok je sve ostalo njihova ideja.Vješte stolarske ruke
- Trup smo slagali dio po dio, sve je ručno izrađeno, i to sve u slobodno vrijeme. Zato nam je i trebalo tri godine - smije se Marko, čija je vještina stolara u gradnji broda došla do punog izražaja. Prema procjeni, ušminkani ljepotan kojem su napravili i kabinu na provi, vrijedi od 80.000 do 100.000 eura, a njihova želja što dalje s brodom, još nije definirana. Sada im je bilo samo bitno prezentirati ga na sajmu DHMB.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr