• hr
  • en
  • de
  • it

Lijepa Insignia u Splitu

Princeza Lalla Meryem od Maroka, sestra marokanskog monarha Mohammeda VI., kratko je s članovima kraljevske obitelji i poslugom boravila u Splitu. Među njezinom poslugom nalazili su se, kako doznajemo, liječnici i prateće medicinsko osoblje.
U skladu s tradicijom svoje zemlje, princeza Meryem inzistira na privatnosti, pa se ne pojavljuje mnogo u javnosti. Kako se može čuti, odbila je tako i ponude za susrete s nekoliko lokalnih, ali i vrlo visokih hrvatskih političara.
Nakon višednevnog krstarenja Jadranom i boravka na Hvaru, princeza Meryem je na 55 metara dugoj jahti ‘Insignia' uplovila u splitsku Gradsku luku, a raskošna megajhta privezana je na zapadnoj obali. Sa svojom brojnom pratnjom u dugoj automobilskoj koloni odvezla se u zračnu luku u Resniku.
Tamo ju je na pisti čekao veliki zrakoplov boeing 767, registracijske oznake N767KS, koji se nalazi u registru zrakoplova SAD-a. U Vlasništvu je kompanije ‘Wells Fargo Bank Northwest Na Trustee' iz Salt Lake Citiyja koja najčešće pruža usluge luksuznog zračnog prijevoza klijenteli s Bliskog istoka.

Sama jahta ‘Insignia', koja je mamila poglede prolaznika na zapadnoj obali, građena je u poznatom njemačkom brodogradilištu ‘Elsflether Werft' 1979. godine, a 2004. je temeljito preuređena. Rasna luksuzna jahta princezi je pružila sve što je potrebno za kraljevski boravak na plavoj pučini:od kućnoga kina, bazena, saune, opuštanja u salonu i golemim kabinama presvučenima svilom i ebanovinom, do jurcanja na jednom od 6 jet-skija ili na gliseru koji se nalazi u trupu jahte.
‘Insignia' vije maltešku zastavu i nalazi se u čarteru. Tjedni najam ove ploveće palače koštao je princezu 200 tisuća eura!
Kako se prema ‘Forbesovoj' list najbogatijih svjetskih monarha njezin brat Mohammed VI. nalazi na petome mjestu s 2,5 milijarda eura osobnoga bogatstva, 200 tisuća eura prava je sitnica za jadranske ljetne gušte.
52-godišnja princeza, inače najstarije dijete pokojnog kralja Hassana II., nositeljica je brojnih odlikovanja i priznanja. UNESCO-ova je ambasadorica dobre volje. U Maroku je predsjednica za socijalnu skrb u oružanim snagama. Kao pripadnica kraljevske obitelji godinama se zauzima za zaštitu i prava žena i djece na međunarodnoj razini.
Često se navodi kako je princeza Meryem jedna od najljepših članica marokanske kraljevske obitelji. Uz to i jako šarmantna. Zadnjih godina česta je gošća jadranske obale od Dubrovnika do Hvara, a prije pet godina kratko je boravila i u splitskom hotelu ‘Le Meridien Lav'.
Rastavljena je od Fouada Fillalija, sina marokanskog bivšeg ministra vanjskih poslova, i majka je dvoje djece.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr