• hr
  • en
  • de
  • it

Liburnija uplovila u Europsku uniju

Na pitanje tko je uveo Hrvatsku u EU opatijski odgovor glasi Tomas Hamerlitz. Tko mu je pri tome pomogao? Ivo. I još jedan Ivo. Za najoriginalniji način obilježavanja proslave ulaska naše države u EU Opatija je visokokonkurentna. Naime, u nedjelju dopodne iz opatijskog porta isplovila je jedrilica »Follow us« s kormilarom Ivicom Šćurićem i za sobom vukla 28 mladih jedriličara u klasi optimist i svaki je na svom jedru imao zastavu po jedne od zemalja Unije kojima se jučer, kao zadnja zastava/jedro u nizu priključila i Hrvatska. U više nego polastoljetnoj uspješnoj jedriličarskoj karijeri Ivice Šćurića ovo je bio, priznao nam je i sam, najznačajnji (povijesni) trenutak, a pri tome mu je pomagao njegov imenjak Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik koji mu je sa susjednog broda pružao suport tijekom ovog spektakularnog defilea na moru.

Marko, Ema, Bernarda, Ana, Andro, Luca, Antonio i Loris bila su samo neka od imena mladih jedriličara koji su sudjelovali, a uvodno spomenuti Tomas kormilario je optimistom s hrvatskom zastavom. Jedrilo se oko tri sata, mirno i bez valova, što baš nije simboliziralo put Hrvatske u EU, jer bilo je tu »talasanja«. No, jedriličare koji su prošli rutu od Opatije do Ičića i potom natrag do Voloskog pa na mul pratio je lagani maestral.

Među optimistima su bili članovi Jedriličarskog kluba Opatija, Croatia Opatija, klubova Istra Lovran i 3. maj. Uz JK Opatija organizator ovog atraktivnog dijela programa ulaska Opatije/Hrvatske u EU bili su Festival Opatija, Grad Opatija i Turistička zajednica Grada Opatije. Putem su EU morski konvoj pozdravljali kupači i šetači, a najveći pljesak stigao je s kupališta hotela Miramar.

Organizatori su se pobrinuli da svi sudionici konvoja na pučni dobiju i po čašu rashlađenog pjenušca čime su nazdravili velikom trenutku i lijepom događaju. Za estradni ispraćaj i doček jedriličara kao i prijenos događanja s mora na kopno bio je nadležan Dražen Turina Šajeta koji je »jedrio« s mikrofonom na mulu. Brojna druga događanja kojim je Opatija obilježila ulazak u EU započela su već u subotu uz Festival vatrometa. Nakon Baby vatrometa, te velikog piromuzičkog vatrometa za odrasle, jučerašnji je ponoćni vatromet potpisao finale obilježavanja ulaska u EU.

Prije toga i čaše pjenušca cijela je Ljetna pozornica uživala u vječnom mjuziklu Jalta, Jalta čijem je izvođenju nazočio i njegov autor, gospodin Alfi Kabiljo, čija se »zelena livada iz sna« još jednom veličanstveno rasprostrla pred oduševljenom publikom.

Uz vatromet, pjenušac i koncert Zorice Kondže, u programu nazvanom »Zajedno u Europu«, u europske vode uplovili su i Matuljci, te svi gosti koji su se okupili na trgu ispred Općine. Koncertu kojega je pratila brojna publika, prethodile su i druge aktivnosti, od subotnje smotre klapa »Mom zavičaju« održane u Šapjanama, do izložbe fotografija autora Jerka Gudca i skulptura autorice Darije Stipanić u

Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Rukavcu. Također, uz manifestaciju »Oldtimerima u Europu«, u matuljsku proslavu se uključio i Oldtimer klub Rijeka, te su uz promenadne vožnje Matuljima, Kastvom, Rupom i Opatijom dali značajan doprinos svečanom ugođaju. Slavilo se jučer i u Lovranu uz nastup Mihalja Ivkovića, klapu Opatija i Martinu Majerle.

Izvor: www.novilist.hr