• hr
  • en
  • de
  • it

Lewis Pugh u Zadru pliva za vitku ugaru

Lewis Pugh, poznati plivač i službeni zaštitnik oceana prema programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) od jučer pliva na području Zadra i Kornata kako bi ukazao na potrebu za hitnom i preventivnom akcijom zaštite svjetskih mora.
Pugh će tijekom kolovoza staviti na kušnju svoju izdržljivost tako što će preplivati značajne udaljenosti u svih sedam mora, a nakon Mediterana jučer je stigao na Jadran. To neće biti obično kupanje ili plivanje, nego će imati jedan cilj: da bi se ukazalo na važnost morskih zaštićenih područja na globalnom planu.
Tako će on postati prva osoba koja će prevaliti velike udaljenosti u svakom od sedam mora: u Mediteranu, Jadranu, Egeju te u Crnom, Crvenom, Arapskom i Sjevernom moru.
Ta su mora u opasnosti da postanu među najviše zagađenima i izlovljenima na svijetu, a kampanja Lewisa Pugha želi ukazati na potrebu za hitnom i preventivnom akcijom.
Ujedinjeni narodi pozivaju sve narode da službeno izdvoje najmanje 10 posto svjetskih mora kao posebna područja učinkovitog i dobrog upravljanja Morskih zaštićenih područja (mPas) do 2020. godine.
Nakon Mediterana, a prije Egejskog, Crnog i ostalih mora Pugh će na području Zadra i Kornata ostati do 13. kolovoza.
Dug je let iz Afrike ka sjevernoj Europi, a Jadransko more pruža vitalni predah za ptice selice. Mnoge vrste ptica koriste jadransku obalu i močvare da se odmore i oporave prije nego što nastave svoj let. Nažalost, lovci ih čekaju na putu za vrijeme njihova odmora te ih ubijaju u tisućama. Kritično je ugrožena vitka ugara, čiji je broj sveden je na nešto manje od 50 primjeraka na svijetu. Lewis je posvetio svoju hrvatsku etapu ovoj vrsti ptica te će plivati na području Zadra naglašavajući gotovo pa neminovno izumiranje ove ranjive ptičje vrste, ali i tragičan gubitak mnogih drugih.

Izvor: www.zadarskilist.hr