• hr
  • en
  • de
  • it

Leo Lemešić na kraju svijeta

Hrvatski Sindbad moreplovac vratio se doma. Nakon tisuća i tisuća prijeđenih milja u sedam i pol mjeseci navigavanja svjetskim morima, u prvoj etapi životnog projekta "Podijelimo snove jedreći svijetom", Splićanin Leo Lemešić stigao je u splitsku polazišnu luku. "Dora", impozantno plovilo dugo 17,20 metara, na suhom je vezu jednog brodogradilišta u Južnoj Karolini, a osim skinutog jarbola, čekaju ga kozmetički prepravci, temeljit pregled i priprema za novo putovanje, koje Leo najavljuje već u listopadu, odmah nakon završetka tradicionalne Mrdujske regate.
Tada poznati hrvatski jedriličar počinje pakiranje i starta s drugom etapom preplovljavanja zemaljske kugle, kao i u prvom dijelu, koristeći samo snagu vjetra. Na dugom putu društvo će mu i ovaj put praviti vjerni suputnici, neki od njih jedriličarski naturščici koji su se bez straha predali u ruke iskusnoga splitskoga kapetana.
- Prošao sam nešto fenomenalno, jedan veliki godišnji odmor koji nikada nije bio vezan samo uz brojenje milja, luka i zemalja. Mnogi su me pitali što mi je najteže palo, misleći pritom na samoću, oluje, probleme... Znate što je bilo najteže?
Ona prvotna organizacija i pretumbavanje životnih stavki koje su mi naknadno omogućile putovanje, i mirno ostavljanje u Splitu moje obitelji i uobičajene svakodnevice. Sve drugo bilo je lako, nakon svake oluje, svi to znamo, dolazi bonaca - kaže Leo.

Lako to zvuči nama s mirnoga kopna. Teže je to na brodu koji je tijekom transatlantske regate prošao čak tri velika nevremena, desetmetarske valove, uz posadu koja i nije baš često bila u takvim uvjetima. To je sreća bila veća kad je "Dora", u konkurenciji 250 brodova, u korigiranom vremenu osvojila prvo mjesto u tradicionalnoj utrci, i to bez obzira na činjenicu da uopće nije regatni brod. Silno veselje posade sa splitskoga broda pri uplovljavanju u ciljnu luku Leo drži najvećim trenutkom prve etape. Zbog toga se, kaže, isplatilo upustiti se u sve ovo.
- Brod sve pokazuje. U ograničenom prostoru s kojega nigdje ne možeš pobjeći, ništa se ne može skriti. To više se svatko od nas koji je bio na tom brodu osjeća kao pobjednik. Presretan sam što sam putovanje dijelio s krasnim ljudima, svojom obitelji, ocem Marinom, s kojim sam na ovoj điti postao pravi prijatelj, i još jednim Marinom, dragim prijateljem Marinom Bosotinom, vlasnikom poliklinike "Analiza", bez čije susretljivosti i pomoći ne bi bilo ovog putovanja. More sve izbacuje van, a ja sam osobito sretan zbog toga što je u ovom slučaju isplivalo prijateljstvo i odlična suradnja - kaže Leo.

Prošao je mnogo toga: puno zvjezdanog neba, dupina, etapa koje je prolazio sam, gitare i pisme, novih poznanstava, upoznavanja drukčijih tradicija i kultura, pa i ulaska u 20 zemalja koje su "pale" u prvoj etapi; imali su u izobilju dobrog vina i ribe, delicija zaslađenih domaćim maslinovim uljem...

Samoća mu nije teško padala, sva je eventualna pitanja davno prije puta riješio u glavi. Kaže i da je prostranstvo kojim je plovio toliko pusto i široko da je bez problema u samostalnoj plovidbi mogao odspavati u komadu po dva, tri sata. Ne pamti loše dane, grube nevere s vjetrom jačine preko 50 čvorova. Siguran u sebe i svoje mogućnosti, svjestan da pod sobom ima brod vrhunske kvalitete, sve je prepreke lako svladavao.
- "Dora" je fantastično plovilo i moram priznati da ju je pravo umijeće održavati. Sama proizvodi vodu, ima i kompresor za punjenje boca, tako da smo mogli i roniti. Ima spremnike za hranu, koje nam nije nedostajalo, jer more je njezin pravi rezervoar. Druga etapa koja me čeka donosi svoje izazove, a očekujem da će mi se, kao i na prvoj, i za to vrijeme pridružiti dragi suputnici - kaže Leo Lemešić.

Slijede Kostarika, Honduras, Meksiko...
Tijekom druge etape velikog putovanja Leo će posjetiti Bahame, Kubu, Jamajku, Kolumbiju, proći će kroz Panamski kanal, onda će put Ekvadora i Galapagosa. Dignut će se potom uz pacifičku stranu prema Kostarici, Nikaragvi, Hondurasu, Meksiku i završit će je u Kalifornijskom zaljevu. Uslijedit će potom stanka od pet mjeseci s pripremama na treću etapu, koja će možda trajati i do dvije godine. Leo se nada da će tijekom nje s njim na brodu u većem dijelu biti i njegova obitelj, supruga Petra i sinovi Stipe i Marino.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr