• hr
  • en
  • de
  • it

Lastovo: nakon 20 godina na svjetionik Glavat vratila se posada

Ribare i pomorce zasigurno će obradovati vijest da je, nakon gotovo 20 godina, "Plovputov" svjetionik na najistočnijem otoku lastovskog arhipelaga, Glavatu, ponovno dobio svjetioničara.
Godine 1994., nakon modernizacije i automatizacije rada svjetionika, odustalo se od domara svjetioničara. Nakon što je svjetionik nedavno potpuno obnovljen, u "Plovputu" su odlučili vratiti svjetioničare na taj pučinski otočić i tako znatno povećati sigurnost plovidbe u tom akvatoriju.
- Na taj su način povezani svi pučinski svjetionici s posadom, od juga do sjevera hrvatskog dijela Jadranskog mora, od svjetionika Sveti Andrija do svjetionika Savudrija. S obzirom da je riječ o najznačajnijim objektima pomorske signalizacije, od ukupno 1054 objekta diljem Jadrana, funkcija svjetionika s posadom na Glavatu ima za cilj podizanje sigurnosti plovidbe u akvatoriju između otoka Lastova, Korčule i Mlljeta - kaže Darko Meštrović, direktor splitskog "Plovputa".
Pomorski svjetionik Glavat spada među najveće objekte ove vrste na istočnom dijelu Jadrana. Generacije svjetioničarskih obitelji su se izmjenjivale i ovdje provodile dulje ili kraće razdoblje svog života. Davnih godina na ovom kamenom brodu usidrenom na morskoj pučini živjele su čak četiri obitelji svjetioničara.

Izvor: www.slobodnadlamcija.hr