• hr
  • en
  • de
  • it

Laseraši iz 43 zemlje u Irskoj

U irskom Dun Laoghaieru (čita se Dan Liri), pokraj Dublina okupilo se oko 320 jedriličara i jedriličarki iz 43 zemlje svijeta na Europskim prvenstvima za muški i ženski olimpijski samac, te Svjetskom i Europskom prvenstvu za muškarce u Laser Radialu. Tonči Stipanović, Daniel Mihelić i Tina Mihelić hrvatski su aduti za medalje.
Svjetsko prvenstvo teškog olimpijskog samca Finn završilo je danas u Estoniji, u Tallinnu, a naša se pozornost seli u Irsku, u Dun Laoghaire pokraj Dublina, gdje sutra počinje natjecanje na četiri prvenstva - Europsko prvenstvo za muški olimpijski samac Laser, Europsko prvenstvo za ženski olimpijski samac Laser Radial, Svjetsko i Europsko prvenstvo za muškarce u Laser Radialu. Flotu je dočekalo klasično irsko ljeto, odnosno temperature zraka od oko 15 stupnjeva.
Laseraši imaju najdužu sezonu ove godine, zadnji jedre Europsko prvenstvo, a zadnji će jedriti i Svjetska prvenstva, Radiali u listopadu u Kini, Laseri u studenom u Omanu. Tonči Stipanović dva je puta osvajao naslov europskog prvaka, 2010. i 2011., lani nije nastupio radi priprema za Olimpijske igre. Na gotovo svim regatama na kojima je nastupio ove godine Tonči je bio najbolji Europljanin.
- Jedva čekam prvi plov, dosta smo radili cijele godine, a pogotovo zadnjih mjesec dana. Proveli smo ovdje dva tjedna na treningu početkom kolovoza, imali smo odlične uvjete, a zadnji tjedan nije baš bilo vjetra. Skroz se dobro osjećam, nemam nikakvih bolova, tako da jedva čekam sutra da počne. Drago mi je što sam cijelu sezonu bio prvi Europljanin, jedino sam Medemblik nešto lošije jedrio, ali sezona je pokazatelj da sam u dobroj formi i da mogu ovdje očekivati medalju. Neće biti lako, dosta njih je sad provelo vrijeme u Riu, tamo su malo ispitivali situaciju za OI, ali nadam se da smo dobro napravili što smo bili ovdje, da ću ja to iskoristiti i da ću pokazati da sam najbolji - komentirao je Tonči Stipanović.
Ove sezone i Daniel Mihelić stalno je u vrhu europskog dijela flote muškog olimpijskog samca, i sudeći prema tome za očekivati je da bi se i on mogao uključiti u borbu za odličja. Hrvatsku predstavljaju još mladi kormilari Filip Jurišić, Nenad Bugarin, Bogoslav Bugarin i Toma Višić.
Tina Mihelić ima s europskih prvenstava dosad tri odličja, dva zlata i srebro 2009., 2010. i 2011., lani je bila peta.
- Stigla sam u Irsku početkom tjedna, malo pod tabletama radi upale, međutim sad je sve u redu, sedam dana nisam bila na moru, nadam se da se to neće osjetiti. Ljeto smo iskoristili za dobre pripreme, radujem se početku prvenstva - kazala je Tina, jedina naša predstavnica u ženskoj floti.

Za muškarce Laser Radial nije olimpijska disciplina, u ovoj floti ponajviše jedre juniori i mlađi seniori, a na SP i EP (europski rezultati se izvlače iz ukupnih) jedrit će Mario Zekan.

U Irskoj se ukupno okupilo oko 320 natjecatelja iz 43 zemlje svijeta.

Izvor: www.hjs.hr