• hr
  • en
  • de
  • it

Lakše do turističkih viza

UNWTO pozdravlja deklaraciju koju su donijeli ministri turizma zemalja članica G20 (T20) kojom se traži davanje prioriteta olakšavanju putovanja kao sredstvu jačanja gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

"U cilju osiguranja položaja turizmu, kao sektoru koji igra ključnu ulogu u stvaranju novih radnih mjesta, kako izravno tako i neizravno, kroz povezivanje s lokalnim gospodarstvom, povećanjem nacionalnih prihoda, poboljšanjem nacionalnih platnih bilanci i jačanjem gospodarskog rasta, potrebno je dati prioritet rješavanju problema vezanih uz olakšavanje dostupnosti putovanja i turizma" - piše u Deklaraciji.

Na osnovu preliminarnog istraživanja, koje su proveli Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetski savjet za putovanja i turizam (WTTC), procjenjuje se da bi neka poboljšanja u procesu dobivanja viza stvorila mogućnost otvaranja oko pet milijuna dodatnih radnih mjesta u gospodarstvima zemalja članica G20 i generiralo dodatnih 206 milijardi USD međunarodnih primitaka od turizma.
Deklaracija potiče zemlje članice G20 da - u svjetlu uloge koju bi olakšavanje procedura za dobivanje viza imalo kroz poticanje gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, osobito u trenutnoj gospodarskoj situaciji - veću važnost posvete novim tehnologijama i tako učine putovanja „pristupačnijim, pogodnijim i učinkovitijim bez umanjivanja nacionalne sigurnosti". Nadalje, u Deklaraciji se predlaže zemljama da razmotre povećanje suradnje na bilateralnom, regionalnom i međunarodnom planu vezano uz režime olakšavanja putovanja.
UNWTO čestita predanosti ministara turizma zemalja članica G20 vezano uz olakšavanje procedura za dobivanje viza, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai povodom 4. sastanka zemalja T20, dodavši kako je Deklaracija izuzetno pozitivan signal međunarodnoj zajednici da napredujemo po ovom, za sektor turizma i globalno gospodarstvo, izuzetno važnom pitanju.
Ministri turizma i vođe izaslanstava zemalja članica G20 sastali su se s Felipeom Calderonom, predsjednikom Meksika i trenutnim predsjedavajućim zemalja članica G20, kao i s Patriciom Espinoza, ministricom vanjskih poslova Meksika (16. svibnja 2012.). Predsjednik Calderon čestitao je zemljama članicama T20 što su se fokusirale na probleme olakšavanja odnosno pojednostavljivanja procesa dobivanja viza. Obećao je ministrima zemalja članica T20 da će njihovu poruku prenijeti sudionicima sastanka G20. Rusija, koja će tijekom 2013. godine predsjedati grupom G20, bit će domaćin i 5. sastanka zemalja članica T20.

Izvor: www.mint.hr