• hr
  • en
  • de
  • it

Lady Moura u Puli

U pulsku luku uplovila je megajahta Lady Moura u vlasništvu saudijskog biznismena, šeika Nassera al-Rashida koji je svoju kompaniju sagradio na projektima izgradnje mega struktura u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim arapskim emiratima.
Lady Moura trenutno je na 21 mjestu ljestvice najvećih jahti na svijetu. Duga je 106 metara i vrijedna nekoliko stotina milijuna eura. Sagrađena je 1990. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm & Voss u Hamburgu, a plod je nacrta brodskog dizajnera i arhitekta Luigija Sturchija iz kuće Diana Yacht design iz Italije. Pokreću je dva dizelska agregata Deutz-MWM od po 6.868 konjskih snaga.
Najveća megajahta na svijetu je 162 metra dugačka jahta Eclipse u vlasništvu Romana Abramoviča, također sagrađena u hamburškom brodogradilištu Blohm &Voss. Brodogradilište se diči i izgradnjom 126,18 metara dugačke jahte Octopus suosnivača Microsofta Paula Allena koja je također unazad nekoliko godina bila u pulskoj luci.
Megajahta Lady Moura do petka će biti vezana u pulskoj luci odakle kreće put Venecije. Navodno bi se na nju trebao ukrcati i sam šeik Nasser al-Rashid. Zanimljivo je da šeikova bivša supruga Mouna Ayoub vlasnica 75 metara dugog jedrenjaka Phocea koji je sagrađen 1975. godine u Francuskoj.

Izvor: www.glasistre.hr