• hr
  • en
  • de
  • it

La Mirage jahta traži kupca za 2 milijuna kn

Zapuštena ljepotica - jahta "Le Mirage" duga 30 metara, izgrađena 1969. godine u Italiji, traži novog vlasnika. Luksuzni brod, koji je već godinama privezan uz lukobrac ACI-jeve marine, početkom travnja naći će se naći dražbi na Trgovačkom sudu. Ovrhu protiv njenog vlasnika, kompanije "Split Ship Management" (SSM) koja je odnedavno u stečaju, još 2011. pokrenuo je Hypo Leasing.
Nekada se za "Le Mirage" pisalo da je jedna od najskupljih na Jadranu i da vrijedi šest milijuna eura. No, sredinom 2012. procijenjena je na 812.500 eura ili 6,17 milijuna kuna. Budući da se radi o drugom dražbenom ročištu, kupac može ponuditi samo jednu trećinu njene procijenjene vrijednosti, odnosno 2,05 milijuna kuna.
Ako se javi više zainteresiranih potencijalnih kupaca, vjerojatno će se postići znatno veća cijena. No, ako nitko ne uplati 65.000 eura pologa za prisustvovanje dražbi (10 posto cijene bez PDV-a), prebijanjem kupoprodajnog iznosa i svojeg potraživanja jahtu može preuzeti i Hypo Leasing, te tako spriječiti njeno daljnje propadanje.
Skupi vez nije plaćen tri godine, pa će se i ACI namiriti od prodaje broda. Sud je nedavno promijenio brave na brodu, jer je vlasnik odbijao predati ključeve, pa "Le Mirage" moći razgledati zainteresirani kupci.
U ponedjeljak se s broda nije mogla spustiti rampa, pa je za ulazak bilo potrebno i malo spretnosti. Suprotno čeličnom trupu, unutrašnjost u mahagoniju odiše toplinom. Starinski brodski salon je i dalje uređen i ukrašen.
Uz vlasničku kabinu, tu su i tri gostinjske, te još jedna za skipera. U kuhinji, pokraj strojarnice, nalazi se mali lift kojim se hrana slala u malu čajnu kuhinju pokraj salona, a kupaonice krase mramor i starinske slavine. Paluba za sunčanje je prikladno opremljena ležaljkama. Vlasnici susjednih brodova nam pričaju kako je jedna osoba donedavno čuvala "Le Mirage" i na njoj živjela. Strojarnicu s dva dizelska stroja održavaju mornari iz marine.
Prije SSM-a, vlasnik jahte bio je danas pokojni Radovan Volmut koji je za svoje plovilo govorio da je poput hotela sa šest zvjezdica. U brodskoj kuhinji su delicije spremali poznati chefovi, a Volmut je jahtu iznajmljivao bogatašima koji su na njoj jeli srebrnim priborom iz engleskog porculana i pili francuske šampanjce.
Pripadnica domaćeg jet-seta Snježana Mehun koja je na njoj boravila jednom je prilikom otkrila da se za tjedni najam trebalo izdvojiti 35.000 eura.
Zoran Miletić, stečajni upravitelj "Split Ship Managementa", objašnjava da se jahta ne prodaje u stečaju jer je ranije pokrenut ovršni postupak.

- Iako bi volio da je "Le Mirage" u stečajnoj masi, ovako brigu o njoj vodi banka - kaže Miletić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr