• hr
  • en
  • de
  • it

La Manche: Vađenje njemačkog bombardera iz 1940

Nakon što je 73 godine bio zakopan u pijesku na dubini od 15 metara ispred obala Kenta na jugoistoku Engleske, na površinu će biti izvađen laki njemački bomabrder tipa Dornier Do 17 koji su 1940. u zračnoj bitci za Britaniju oborili engleski lovci.
Zrakoplov su ronioci slučajno otkrili 2008. godine. Sada grade platformu i "kavez" od metalnih cijevi oko ostataka letjelice kako bi spriječili da se zrakoplov prelomi i raspadne tijekom dizanja na površinu i transporta. Zrakoplov će biti restauriran i izložen u muzeju britanskih zračnih snaga u Londonu.
Ispitivanja sonarom, izvijestio je BBC, pokazala su da su trup i krila zrakoplova cijeli, gume na kotačima još uvijek napuhane dok se na propelerima dvomotornog zrakoplova vidi šteta od pada u more nakon što ga je vjerojatno pogodio neki Spitfire britanskih zračnih snaga RAF.
Dornier 17, prozvan "Leteća olovka" ("Fliegender Bleistift" na njemačkom) zbog vitke i izdužene linije, bio je brzi i laki dvomotorni bombader, idealan za iznenadne napade i u teoriji, zahvaljujući svojoj liniji i okretnosti, manje ranjiv spram napada lovaca i protuzračnog topništva od teških bombardera poput Heinkela ili Junkersa.

Izvor: www.glasistre.hr