• hr
  • en
  • de
  • it

Lađarice iz Latvije znaju s veslima i - graškom

Što je bolje - neretvanski brudet ili latvijski grašak? Ako je pitati neretvanske lađare, koji su vozili brzinske utrke za startne pozicije za Kup Slobodne Dalmacije, odgovor je očekivan i predvidiv. Bolji je neretvanski brudet, ali ni smeđi grašak, inače latvijsko nacionalno jelo, koje su na opuzenskom trgu pripremile žene iz Latvije, također ‘nije za bacit'.
Brzinske utrke lađa u Opuzenu tradicionalno se održavaju neposredno pred maraton na Neretvi. Radi se zapravo o izboru za startne pozicije, jer o plasmanu na brzinskim utrkama, koje se inače voze za Kup Slobodne Dalmacije, ovisi raspored ispod mosta u Metkoviću na startu maratona, koji je ove godine zakazan za subotu 9. kolovoza u 17 sati. Prilika je to da lađari odmjere svoje snage, iako nije pravilo da će najbolje plasirani na brzinskim utrkama biti jednako dobri na „velikom" Maratonu lađa. Zadanu dionicu na Maloj Neretvi od mosta u Opuzenu pa do brane najbrže su izveslali lađari "Crnog puta", za 1,25 minuta. Njima je za nagradu pripao veliki pokal pokrovitelja utrke Slobodne Dalmacije, dok su drugoplasiranoj lađarskoj ekipi "Sveti Ilija" Metković i trećeplasiranoj "Stablini" pripali mali pokali.
Nakon utrke i izbora startnih pozicija te podjele pokala nastavljeno je narodno veselje, koje je začinjeno već spomenutim smeđim graškom i prigodnim slasticama, ručno izrađenim karamelama od prženog smeđeg šećera. Latvijke zapravo sudjeluju na ženskome maratonu, koji se prvi put vozi od Opuzena do Metkovića. U Neretvu su došle na poziv Milojka Glasovića, jednog od osnivača Maratona lađa, donijevši sa sobom dašak Rige.
- Dolazak lađarica iz Rige dodatno obogaćuje naš Maraton lađa. Mislim da je ovo prava stvar za Neretvu, maraton, ali i za Hrvatsku. Na ovaj način promoviramo naš turizam - kaže Milojko. Inače, gošće iz Latvije su članice pjevačkog zbora iz Rige pa će, osim što će voziti lađu, održati koncert i pjevati misu u crkvi svetog Stjepana u Opuzenu. Latvijke su u neretvansku lađu sjele samo jedanput i pokušale veslati. Pošlo im je za rukom pa se nadaju da ni na maratonu neće biti većih problema.

Juha od cikle

- Važno je sudjelovati, a pobjeda nam nije bitna - kazala je Astra Ozola, skrenuvši temu razgovora na latvijsku kuhinju. Posebno je ponosna na crni slatko-slani kruh od raži i pšenice i kruh sa sušenim voćem, koji izvanredno pristaje uz smeđi grašak, jelo koje se spravlja na dinstanom salu uz dodatak juhe od cikle i kuhanih jaja. Među degustatorima smo zatekli i poznatog neretvanskog ugostitelja Pavu Jerkovića, koji je spremno kušao latvijsko nacionalno jelo.
- Maraton lađa je tradicija, koja je ujedinila Neretvane i zbližila neretvanska mjesta, a dolazak gošći iz Latvije dodatno obogaćuje ovu manifestaciju. Kada šest stotina mladića vesla, to je pokazatelj zdravog duha i tijela. Međutim, Neretvani svoj maraton moraju podignuti na pijedestal koji zaslužuje, a u tome moraju sudjelovati svi gradovi i općine - zaključio je Jerković.

Mali gusari osvojili vlast

Mali Neretvanski gusari osvojili su vlast u Metkoviću. Ovim je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koju u dane Maratona lađa na Neretvi organiziraju Grad Metković i gradska Turistička zajednica. Uz buku bubnjeva i gusarske pokliče skupina malih Neretvanskih gusara upala je u ured gradonačelnika Bože Petrova i prisilila ga da im preda vlast na tri dana koliko traje ova manifestacija. Riječ je o novom sadržaju u sklopu Maratona lađa na Neretvi, koji će, po riječima organizatora, postati tradicija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr