• hr
  • en
  • de
  • it

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije

hr

U sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare koji će se ove godine održati deveti put i odvijati na nekoliko lokacija, danas je na Korzu bilo izloženo šest drvenih barki, od kojih su tri guca, a tri pasare. Počevši s današnjom izložbom, festival će ove godine trajati do 29. rujna i ponuditi razne sadržaje poput tradicijske regate, uprizorenja povijesnog događaja „Karolina spašava Rijeku", radionice vezivanja čvorova i izrađivanja konopa, nautičkih radionica, organizirane potrage za skrivenim blagom, te eko-etno sajma. Jedna od danas izloženih restauriranih barki, naziva „Maretin" i vrste „guc", obnavljana je kroz period od godinu dana, a u nju je uloženo čak 600 sati rada i truda.

- Maretin je 1945. godište, tad ju je u Kraljevici izgradio brodograditelj Tomo Bobuš. Obnavljana je godinu dana, sredstvima Primorsko-goranske županije i fondovima Europske Unije, a na njoj je radio brodograditelj Sebastijan Šuperina, zajedno s izvođačem radova iz tvrtke Nautica Navis, kazao je Zoran Srdić, trenutni vlasnik drvene barke dužine 4,75 metara, širine 1,55 metara i gaza 30 centimetara.

Barke će do petka biti izložene na Korzu, nakon čega ih prebacuju u riječku luku gdje će se moći pogledati večernja revijalna vožnja s posebnim osvjetljenjem pod nazivom „Bal jedara i svjetala". Ove godine će u festivalu sudjelovati čak 26 tradicijskih plovila, od kojih je većina obnovljena uz pomoć europskih programa Mala barka 1 i 2 te Arca Adriatica.

Tijekom ovog festivala, također će se od 24. do 26. rujna odvijati i neutički sajam Rijeka Boat show u Gatu Karoline riječke, gdje će se posjetiteljima predstaviti niz atraktivnih izlagača među kojima su i poznati brendovi iz svijeta nautike, hrvatske male brodogradnje i prateće opreme.

Izvor: Novi List