• hr
  • en
  • de
  • it

Kumovi opatijskim jedrilicama Darko Lorencin i Petar Skansi

Riječ je o jedrilicama klase 420 u kojima će jedriti muška i ženska posada Jedriličarskog kluba »Opatija«, Lucija Laković i Tea Stipanović te Marko Gačić i Paolo Mavričić.

Dva nova dvosjeda porinuta su u more u opatijskoj luci. Riječ je o jedrilicama klase 420 u kojima će jedriti muška i ženska posada Jedriličarskog kluba »Opatija«, odnosno Lucija Lakovići Tea Stipanovićte Marko Gačići Paolo Mavričić.
Svečanom krštenju jedrilica u opatijskom portu nazočili su brojni uzvanici, a za krsne kumove uz roditelje opatijskih jedriličara Tamaru Stipanović i Ladu Laković izabrani su ministar turizma RH Darko Lorencin i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi .
- Ovim porinućem dajemo novi poticaj klasama koje su praktički nestale. Dvosjedi se u Hrvatskoj slabo koriste i stoga je Hrvatski jedriličarski savez, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo odlučilo pomoći u nabavci novih barki. Ovo je naša prilika da krenemo jednim drugim vjetrom, a nadam se da će ovi mladi ljudi ponovo u novoj klasi dokazati svoju kvalitetu i upisivati lijepe rezultate na kakve je navikao opatijski jedriličarski klub - rekao je predsjednik JK Opatija Ivica Šćurićna krštenju barki.
Nove jedrilice, vrijedne gotovo 20.000 eura, financira Hrvatski jedriličarski savez i roditelji opatijskih jedriličara. HJS za svaku je barku izdvojio 50 posto ukupne vrijednosti, a drugi dio podmirili su roditelji.
Prema riječima Damira Nakrsta , glavnog klupskog trenera, HJS na ovaj način pokušava ponovo pokrenuti ovu klasu koja je izumrla jer su je mnogi smatrali preskupom, te se sve više jedriličara odlučivalo za jednosjede, lasere 4.7. i radial.
- Cijena jednog lasera iznosi oko 8.000 eura, a 420 košta 9.500 eura. Obje su cifre velike i značajne, ali za cijenu lasera namiriš samo jednog jedriličara, a u klasi 420 njih dvoje. Istina je da je jedrenje u dvoje zahtjevnije, da se partneri moraju u mnogočemu slagati, podudarati, no isto tako pruža i neke druge užitke - zaključio je Nakrst na svečanosti uz more kojoj su nazočili brojni uzvanici, turistička delegacija PGŽ-a, predstavnici Grada Opatije i njezinog športskog saveza, kao i već spomenuti predstavnici Vlade RH.

Izvor: www.novilist.hr